15 / 05 / 2024

ABD'de inşaat harcamaları mart ayında düşüş gösterdi! 

ABD'de inşaat harcamaları mart ayında düşüş gösterdi! 

ABD'de inşaat harcamaları mart ayında artış beklentisinin tam aksine yüzde 0,2 oranında azalmış oldu.



ABD Ticaret Bakanlığı, mart ayına ilişkin inşaat harcama verilerini duyurdu. Yapılan açıklamada ülkede inşaat harcamaları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak martta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 düşüş yaşayarak 2 trilyon 83 milyar dolar olduğu kaydedildi. 

dunya.com'da yer alan içeriğe göre; İnşaat harcamalarına dair piyasa beklentisi bu dönemde yüzde 0,3 artması yönündeydi. İnşaat harcamaları şubatta yüzde 0,3 oranında azalmıştı. Bu kapsamda kamu inşaat harcamaları mart ayında yüzde 0,8 yükselirken, özel sektör inşaat harcamaları yüzde 0,5 kadar düştü. İnşaat harcamaları martta yıllık bazda ise yüzde 9,6 arttı. 

Öte yandan, Amerika'da konut fiyatlarında bir senede yüzde 6,4'lük artış yaşandığı ifade edildi. S&P CoreLogic Case-Shiller, şubat ayına ait ulusal konut fiyat endeksi verilerini yayımladı. Buna göre, ABD'de ulusal konut fiyat endeksi, şubat ayında geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 6,4'lük artış kaydetti. Endeks, ocakta senelik yüzde 6 oranında artmıştı.

ABD de inşaat harcamaları mart ayında düşüş gösterdi! 

ABD'nin 20 şehrindeki konut fiyatları ile ilgili endeks de şubatta geçen senenin aynı ayına oran ile  yüzde 7,3 kadar yükseldiği kaydedildi.  Buna göre, piyasa beklentileri, endeksin bu dönemde yüzde 6,7 artması yönünde ilerledi. Ekim 2022 tarihinden bu zamana kadar ise  en yüksek oranda artışını kaydeden endeks, ocak ayında da yüzde 6,6 oranında çıkmıştı. 

San Diego'da bu dönemde konut fiyatları senelik bazda yüzde 11,4 olarak artış yaşadı.San Diego'nun ardından da konut fiyatlarının en çok arttığı  şehir yüzde 8,9 ile Chicago ve Detroit olurken, konut fiyatlarının yüzde 2,2 oranında arttığı Portland, en düşük senelik artış görülen şehir olduğu ifade edildi. 

Ayrıca, aylık oranda ise şubat ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak ve ulusal konut fiyat endeksinde yüzde 0,4 ve 20 şehirdeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de ise yüzde 0,6 kadar çıkmış oldu.

Amerika'da konut fiyatlarında bir senede yüzde 6,4'lük artış yaşandı...

ABD'de, bekleyen konut satışları artış gösterdi! 

ABD'de yeni konut satışları Mart'ta yüzde 8,8 arttı!

ABD'de ikinci el konut satışları beklentilerin altında kaldı...

Amerika'da mortgage faizleri son dört ayın zirvesinde seyretti...


Geri Dön