27 / 04 / 2024

ABD'de konut fiyatları ağustosta yüzde 2,6 artarak yükselişini sürdürdü

ABD'de konut fiyatları ağustosta yüzde 2,6 artarak yükselişini sürdürdü

ABD'de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, tarafından yapılan açıklamaya göre; ABD'de konut satışları ağustos ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 2,6 artış gösterdi. İşte ayrıntılar...



S&P CoreLogic Case-Shiller, ağustos ayına ait ulusal konut fiyat endeksi verilerini açıkladı. Bu kapsamda, Amerika'da ulusal konut fiyat endeksi, ağustos ayında geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 2,6'lık yükseliş olarak kaydetti. Endeks, temmuz ayı senelik oranda da yüzde 1 yükselmişti.

Buna göre ulusal konut fiyat endeksi, ağustos ayında aylık bazda ise mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,9 yükseldi. ABD'nin 20 şehrindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks ise ağustosta geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 2,2 arttı. Piyasa beklentilerini aşan endeksin bu dönemde yüzde 1,6 yükselmesi öngörülüyordu. Bu durumda endeks, temmuzda yüzde 0,2 yükselmişti.

ekonomim.com'da yer verilen bilgilre göre; Söz konusu dönemde ise 20 şehirdeki konut fiyatlarına ilişkin endeks aylık bazda ise mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 1 arttı. Endeksteki 20 kent arasında konut rakamlarının senelik bazda en fazla arttığı kent, arka arkaya dördüncü ayda Chicago oldu. Chicago'da bu dönemde konut rakamları yıllık bazda yüzde 5 yükseliş gösterdi.

ABD de konut fiyatları ağustosta yüzde 2,6 artarak yükselişini sürdürdü

Ayrıca, konut fiyatlarının en çok yükseliş gösterdiği diğer kentler yüzde 5 ile New York ve yüzde 4,8 ile Detroit olarak belirtildi. Yine aynı dönemde konut rakamları Las Vegas'ta yıllık yüzde 4,9, Phoenix'te yüzde 3,9 ve San Francisco'da yüzde 2,5 düşüş gösterdi. Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen S&P DJI Genel Müdürü Craig Lazzara, ABD'de konut fiyatlarının ağustos ayındada artmaya devam ettiğini kaydetti.

Öte yandan Mortgage (konut kredisi) faiz oranlarında bu sene yaşanan yükselişin konut talebini bastırdığını belirten Lazzara, ancak yıllar süren düşük faiz oranlarından sonra görülen yükselişin konut arzını daha da çok baskıladığının göründüğünü de belirtti.

ABD KONUT FİYAT ENDEKSİ NEDİR?

Ev Fiyatları Endeksi (HPI), Fannie Mae ya da Freddie Mac tarafından desteklenen ipotekler ve tekil-aile evlerindeki fiyat değişim aralığını ölçer. Bu rapor, Amerika ev piyasasının, tüm ekonomi üzerindeki etkisini analiz etmekte kullanılır.

ABD'de ikinci el konut satışları 13 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor

ABD'de yeni konut satışları yüzde 12,3 artışla beklentileri aştı!

ABD'de konut başlangıçları Eylül'de yüzde 7 arttı!


Geri Dön