Dış Piyasalar

ABD'de mortgage başvuruları düşüşünü devam ettirdi

ABD'de mortgage başvurularında üst üste ikinci haftada da düşüş yaşandığı kaydedildi. Buna göre, 30 senelik faiz oranları hafif yukarı doğru olan seyrini devam ettirmiş oldu.

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırması kapsamında,  31 Mayıs haftasında mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 5,2 düşüş ile birlikte 180,4 puana kadar indi.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaştığı haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 4,4 düşüş ile birlikte  132,3 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 6,8 düşüş ile 432,1 puana kadar gerilemiş oldu. 

Söz konusu haftada, 30 senelik mortgage faiz oranı 2 puan yükselerek 7,07 seviyesine kadar geldi. MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomist Mike Fratantoni, "Mortgage faizi yüzde 7,07 ile Mayıs ayının başından bu yana en yüksek seviyesi kadar ulaşmış oldu. Anma Günü tatili için ayarlamalar yapıldıktan sonra, hem satın alma hem de yeniden finansman başvuru hacimleri düştü; satın alma faaliyetleri özellikle geçen yılın seviyesinin yüzde 13 altında bulunuyor." dedi.

Öte yandan ise, toplam başvurular içinde mortgage finansmanının payı, önceki haftaki görülen yüzde 31,3'ten yüzde 31,1'e kadar inmiş oldu. 15 senelik faizinde oran 9 baz puan artış ile birlikte yüzde 6,75 olurken, 5 senelik ARM kredi faizi 27 puan birden geriledi ve yüzde 6376 seviyesine indi. 30 senelik jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 1 puan azalarak yüzde 7,21 puan oldu.

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenmiş olan değerinin bir bölümünü peşinat olarak ödenmesi yapılması durumudur. Bu yapılan ödemelerden  sonra da kalan miktar, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Öte yandan bu süreçte de yapılacak olan ödeme planlarında faiz oranına ve kredi rakamı ile  geri ödeme süresine bağlı olarak değişim göstermektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de mortgage faiz oranları artış gösterdi!

ABD'de mortgage faizleri yine arttı!

ABD'de mortgage faizi 5 ayın en yüksek seviyesinde...

Amerika'da mortgage faizleri son dört ayın zirvesinde seyretti...