15 / 05 / 2024

ABD'de mortgage faizleri yine arttı!

ABD'de mortgage faizleri yine arttı!

ABD Mortgage Bankalar Birliği'nin yaptığı ipotek başvuru araştırmasına göre, ülkede geçen hafta mortgage başvurularında düşüş devam ederken 30 yıllık mortgage faiz oranı önceki üç hafta görülen 33 baz puan artışa, 5 baz puan daha ekleyerek, yüzde 7,29 seviyelerine çıktı. 



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından yapılan ipotek başvuru araştırmasına göre, 26 Nisan 2024 haftasında mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini kapsayan mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 2,3 düşüş gösterdi ve 192,1 puana düştü.

Mortgage Bankalar Birliği'nin yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaştığı söz konusu haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 1,7 düşüş göstererek, 141,7 puan olurken, refinansman endeksi ise yüzde 3,3 düşüşle 456,9 puana geriledi.

Paylaşılan rakamlara göre söz konusu haftada, 30 yıllık mortgage faiz oranı önceki üç hafta görülen 33 baz puan artışa, 5 baz puan daha ekleyerek, yüzde 7,29 seviyelerine çıktı. Böylelikle 29 Kasım 2023 tarihinde görülen yüzde 7,37 seviyesinden sonra en yüksek oranı gördü.

ABD de mortgage faizleri yine arttı!

Mortgage Bankalar Birliği Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomist Mike Fratantoni konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Enflasyon inatla yüksek kalmayı sürdürüyor ve söz konusu bu eğilim, piyasaları ipotek faizleri de dahil olacak şekilde Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağına ikna ediyor. Hiç şüphe yok ki bu, 30 senelik sabit ipotek oranının geçen hafta Kasım 2023'ten bu yana en yüksek seviye olan yüzde 7,29'a çıkmasıyla konut ve ipotek piyasaları için olumsuz bir gelişme." diye konuştu.

Paylaşılan detaylara göre toplam başvurular içinde mortgage finansmanının payı, önceki haftaki görülen yüzde 32,1'ten yüzde 30,8'e düştü.

15 senelik faizde söz konusu bu oran 1 baz puan düşüşle yüzde 6,74 olurken, 5 senelik ARM kredi faizi 4 puan azaldı ve yüzde 6,60 seviyesine indi. 30 senelik jumbo (647 bin 200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 6 puan azaldı ve yüzde 7,39 puan seviyelerine indi.

 

Şehir plancıları odasından imar kanunu değişikliğine büyük tepki! İmar barışı öldürür!

Remzi Özdemir, 'Görülmemiş barınma krizi geliyor' diyerek uyardı: Konuta erişim artık hayal!

Bağdat Caddesi'ndeki 2+1 evin maliyeti ne kadar? Gayrimenkul uzmanı tek tek hesapladı!


Geri Dön