15 / 05 / 2024

Remzi Özdemir, 'Görülmemiş barınma krizi geliyor' diyerek uyardı: Konuta erişim artık hayal!

Remzi Özdemir, 'Görülmemiş barınma krizi geliyor' diyerek uyardı: Konuta erişim artık hayal!

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, gayrimenkul piyasasında yaşanan hareketliliğe dikkat çekerken, yaşanacak krize de vurgu yaptı. İşte, Remzi Özdemir’in piyasayla ilgili yaptığı o değerlendirme...



Yatırımcılar artık arsa ve konut alımlarına yönelse de son zamanlarda piyasada yaşanan düşüş, yatırımcıları da korkutmaya başladı. Enflasyonda yaşanan artış özellikle konut ve arsa fiyatlarını da etkilemeyi sürdürürken, mesela, geçtiğimiz Ocak'ta konut ve arsa fiyatlarındaki düşüşten sonra hareketlenmeler yaşanmaya başladı.

Söz konusu bu gelişme, arsa ve konut yatırımcılarının son zamanlardaki düşüşlere dikkatle yaklaşmasına neden olurken, geçim derdinde olanlar için konut almak artık neredeyse hayal oldu.

SATIŞLAR EN DÜŞÜK SEVİYELERDE

Konut satışlarında yaşanan düşüş, Türkiye İstatistik Kurumu verileriyle de doğrulanmıştı. Açıklanan resmi rakamlara göre seçen sene Şubat ayında 1 milyondan fazla konut satışı gerçekleştirilirken, bu sene söz konusu bu rakamın ciddi oranda azaldığı gözlemlendi. Mart ayında Türkiye’de yapılan 105 bin 394 konut satışı korkutucu tabloyu da gözler önüne serdi.

Remzi Özdemir, Görülmemiş barınma krizi geliyor diyerek uyardı: Konuta erişim artık hayal!

YENİ BİR KRİZ YARATACAK

Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir de son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarına değinerek, büyük bir konut çıkmazı yaşanacağını ve bunun kriz durumunu doğuracağını dile getirdi.

Remzi Özdemir konu ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Konutlara erişilebilirlik giderek daha da azalıyor ve söz konusu bu durum bir barınma krizine neden olabilir. İnsanlar artık kendilerine bir konut bulmakta zorlanacaklar. Yakın gelecekte, binlerce hatta binlerce konuttan meydana gelen devasa konut projeleriyle karşılaşabiliriz. Fakat her bir konut maksimum 70 metrekare olacak. Bu tarz yapıları, eski sosyalist ülkelerde yaşamış olanlar bilirler. Karşılaşacağımız manzara, oldukça ilginç olacak; devasa insan yığını altında üstü binalarla dolu bir şehir İşte geleceğin böyle yapılardan oluşacağı düşünülüyor.”

SATIŞLARIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL FAİZLER

Konut satışlarının düşüş yaşadığı olduğu bir dönemde dahi, bankaların yüksek faiz politikalarının konut satışını olumsuz şekilde etkilediğine değinen uzmanlar, vatandaşın konut sahibi olmasını banka faiz politikalarının engellediğini belirtiyor. Konutlarını satmak isteyen birçok kişi, firma ya da emlak danışmanı olduğunu dile getiren uzmanlar Merkez Bankası’nın sabit tuttuğu faiz oranının ardından bankaların faiz politikalarını değiştirmesine etki etmediğine de değindi.

Öyle ki uzmanlara göre, maliyetlerde yaşanan artışların azalması, bankaların faiz politikalarını değiştirmesi durumunda konut satışları artacak ve fiyatlar da düşecek.

 

Bağdat Caddesi'ndeki 2+1 evin maliyeti ne kadar? Gayrimenkul uzmanı tek tek hesapladı!

Türkiye'de emlakçılık çoğu zaman kayıt dışı ek gelir olarak yapılıyor! Nasıl olmalıydı? 

Kırsal bölgelerde de kentsel dönüşüm acilen yapılmalı! 


Geri Dön