29 / 04 / 2024

ABD'de mortgage başvurularında düşüş!

ABD'de mortgage başvurularında düşüş!

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre ülkede mortgage başvuruları 26 Ocak 2024 tarihi ile sona eren bir haftalık dönemde düşüş gösterirken, 30 yıllık faiz oranında ise herhangi bir değişiklik olmadı.



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini kapsayan mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 7,2 düşüş gösterdi ve 202,5 puana indi.

ABD Mortgage Bankalar Birliği'nin yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaşmış olduğu haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 11,4 düşüş göstererek 154,5 puan olurken, refinansman endeksi ise yüzde 1,6 artış gösterirken, 445,6 puana yükseldi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre söz konusu haftada, 30 yıllık mortgage faiz oranı yüzde 6,78 seviyelerinde kaldı.

ABD de mortgage başvurularında düşüş!

Satın alma başvuruları için ortalama kredi büyüklüğü ise 444.100 dolar ile 2022 yılının Mayıs ayından bu yana en büyük değerine ulaştı.

Açıklanan rakamlara göre 15 yıllık faizinde oran 3 baz puan artış göstererek, yüzde 6,34 puan şeklinde olurken, 5 senelik ARM kredi faizi 1 baz puan arttı ve yüzde 6,23 puan seviyelerine yükseldi. Ayrıca 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizleri ise değişmedi ve yüzde 6,94 seviyesinde kaldı.


KONUT FİYATLARI GERİLEDİ

S-P CoreLogic Case-Shiller, 2023'ün Kasım ayına ait ulusal konut fiyat endeksi verilerini resmen yayımladı. Söz konusu verilere göre ABD'de ulusal konut fiyat endeksi, geçen sene Kasım ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 5,1'lik artış gösterdi. Söz konusu endeks, Ekim'de de yıllık yüzde 4,7 artış göstermişti.

ABD'nin 20 kentindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de Kasım'da bir önceki senenin aynı ayına kıyasla yüzde 5,4 yükseldi. Endeksin bu dönemde yüzde 5,8 artması bekleniyordu. Son bir senenin en büyük artışını kaydeden endeks, Ekim'de de yüzde 4,9 artış göstermişti.

Ayrıca endeksteki 20 şehir arasında konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla yükseldiği şehir Detroit şeklinde açıklandı.

 

Prof. Dr. Ahmet Ercan uyardı: Deprem açısından Doğu Anadolu'daki en çekinceli 3 yer! SON DAKİKA!

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Kira depozitosu elden verilse dahi iade edilebilir!

Artık satışta ve kiralamada olmayan evler ilana veriliyor!


Geri Dön