27 / 04 / 2024

ABD'de mortgage faizleri yüzde 6,93'e indi!

ABD'de mortgage faizleri yüzde 6,93'e indi!

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan resi verilere göre ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranları yüzde 6,93'e indi, ülkede mortgage başvuruları yüzde 0,7 düşüş gösterdi.



Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 22 Mart 2024 tarihi ile sona eren haftaya ilişkin merakla beklenen verileri açıkladı. Paylaşılan detaylara göre, ülkede mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya göre yüzde 0,7 azalma gösterdi.

Söz konusu bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 0,2 ve yeniden finansman başvuruları yüzde 2'lik azalma gösterirken, ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da geçen hafta yüzde 6,97'den yüzde 6,93'e düştü.

Yine aynı dönemde 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,49'dan yüzde 6,46'ya indi. Mortgage Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Joel Kan, söz konusu verilerle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede mortgage başvuru faaliyetinin biraz daha düşük kredi oranlarına rağmen geçen hafta sessiz kaldığını kaydetti.

ABD de mortgage faizleri yüzde 6,93 e indi!

Açıklamasında daha düşük oranların ek stokların serbest kalmasına yardımcı olacağını kaydeden Mortgage Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Joel Kan fakat oranların sene sonuna kadar yüzde 6'ya doğru gideceğini tahmin ettikleri için bunun kademeli olarak gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.

ABD'DE KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ

ABD'de S-P CoreLogic Case-Shiller, tarafından yayımlanan 2024 yılı ocak ayına ait ulusal konut fiyat endeksi verilere göre ülkede ulusal konut fiyat endeksi, Ocak ayında geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 6'lık artış göstermişti. Söz konusu endeks, geçen sene Aralık ayında yıllık yüzde 5,6 artış göstermişti.

ABD'nin 20 şehrindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de bu yılın Ocak ayında geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 6,6 yükseldi.

Ayrıca piyasa beklentilerine paralel gerçekleşen ve 2022 yılının Kasım ayından bu yana en yüksek oranda artışını kaydeden endeks, geçen sene Aralık ayında da yüzde 6,2 artış göstermişti. Söz konusu endeksteki 20 şehir arasında konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla yükseldiği kent San Diego olarak açıklanmıştı.

 

Konut arzını artırmak için düğmeye basılıyor! Fiyatlar düşecek!

Ziraat Bankası Mart 2024 emekli promosyonunda son dakika! Ziraat emekli promosyonuna nasıl başvururum, nasıl alırım?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yeni altın kararı çıktı! 


Geri Dön