29 / 04 / 2024

ABD'de özel sektörde istihdam aralık ayında beklentileri aştı!

ABD'de özel sektörde istihdam aralık ayında beklentileri aştı!

Turizm-otelcilik, eğitim ve sağlık hizmetleri sektörlerinin istihdam artışını sürüklediği kaydedildi.



ABD ekonomisinin Aralık ayına yönelik tarım dışı istihdam verileri yayımlandı. Verilerden çıkan sonuçlar, öncü göstergelere paralel şekilde işgücü talebinin güçlü olduğuna gösterdi. Enflasyon göstergelerinde kritik olan ortalama saatlik kazançlardaki artış ise beklentilerin altında kaldı.

ADP Araştırma Enstitüsü’nün Stanford Digital Economy Lab  işbirliğiyle  yayımladığı verilerde, özel sektör istihdamının aralık ayında 235 bin arttığı ortaya çıktı. Açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam artışı Aralık'ta 223 bin olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri ise Aralık'ta 202 bin olarak çıkmıştı.

İŞSİZLİK ORANI GERİLEDİ

Aralık ayında ABD’de işsizlik oranı yüzde 3,5'e gerilerken, ankette işsizlik beklentisi ise yüzde 3,7  şeklinde olmuştu. FED'in enflasyon göstergeleri yönünden kritik önemdeki ortalama saatlik kazançlarda meydana gleen artış ise beklentilerin altında gerçekleşti.

ABD de özel sektörde istihdam aralık ayında beklentileri aştı!

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, Aralık ayında ortalama saatlik kazanç, bir önceki aya oranla yüzde 0,3 artış gösterdi. Bu veriye yönelik beklenti yüzde 0,4 olarak belirlenmişti.

SAATLİK KAZANÇ YÜZDE 4,6 ARTTI

Yıllık bazda ortalama saatlik kazançlar yüzde 4,6'lık artış izlenirken, ABD tarım dışı istihdam verisi açısından öncü olarak kabul edilen ADP verisi ekonomide işgücü talebinin canlı olduğunu ortaya çıkardı.


Geri Dön