03 / 05 / 2024

ABD’de ticari gayrimenkul krizinin önüne geçilemiyor! Hacizler Mart'ta yüzde 117 arttı!

ABD’de ticari gayrimenkul krizinin önüne geçilemiyor! Hacizler Mart'ta yüzde 117 arttı!

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID sonrası ABD’de baş gösteren ticari gayrimenkul krizinin önüne geçilemezken geçtiğimiz Mart ayında ticari emlak hacizlerinde yüzde 117’lik rekor bir artış yaşandı. 



Son dönemlerde sık sık gündeme gelen ticari emlak piyasası, yüksek faiz oranları ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVID pandemisi sonrası bir yaşam şekline dönüşen uzaktan çalışmanın altında ezilmeye devam ediyor.

İlk defa geçtiğimiz sene alarm vermeye başlayan ABD’deki ticari gayrimenkul şirketleri, ofisleri dolduramadıkları için bankalara kredi geri ödemelerinde zorluklar yaşıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre ABD’de gayrimenkul veri sağlayıcısı ATTOM’un yayımlamış olduğu yeni bir rapora göre, geçtiğimiz Mart'ta ABD'de toplamda 625 ticari gayrimenkul haczi gerçekleşti. Söz konusu bu rakam, Şubat'a göre yüzde 6 ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 117’lik bir artış anlamı taşıyor.

Dünya'dan Emre Ergül imzalı habere göre Kaliforniya, geçtiğimiz Mart'ta toplamda 187 mülkle en fazla ticari haciz yaşanan yer oldu. Bu, bir önceki aya göre yüzde 8'lik bir düşüş anlamı taşırken, bir önceki seneye göre yüzde 405'lik çarpıcı bir artışa da işaret etti: "Kaliforniya, 2023 yılının Kasım ayında ticari hacizlerde kayda değer bir artış yaşamaya başladı, 100 vakayı geçti ve daha sonra da artmayı sürdürdü.” 

ABD’de ticari gayrimenkul krizinin önüne geçilemiyor! Hacizler Mart ta yüzde 117 arttı!

Söz konusu bu raporu manşete taşıyan ve New York, Florida, Teksas ve New Jersey'de de geçtiğimiz ay ticari hacizlerde kayda değer artışlar yaşandığına değinen Amerikan Fox TV de şu yorumu yaptı: “Hacizler, sadece 141 mülkle rekor düşük seviyeye ulaştığı 2020 yılının Mayıs ayından bu yana istikrarlı bir şekilde arttı.

O zamanlar ABD ekonomisi hâlâ tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının sancıları içindeydi ve pek çok kredi veren, borçlulara ayakta kalmalarına yardımcı olmak amacıyla ticari kredi vadesi teklif ediyordu. Fakat söz konusu bu anlaşmaların süresi büyük ölçüde doldu ve artık ticari gayrimenkul piyasası, daha yüksek faiz oranları ve daha fazla şirketin çalışanların evlerden çalışmalarına izin vermesi sebebiyle ofis alanına olan talebin azalması gibi bir dizi zorlukla da mücadele ediyor.”

HER 5 OFİS KREDİSİNDEN BİR TANESİ BATMAYA MAHKUM

JPMorganChase analisti Kabir Caprihan, 24 Mart 2024 tarihli raporunda ofis kredilerinin yüzde 21'lik kısmının batmaya mahkum olduğu ve borç verenlerin başarısızlık sebebiyle kredi anaparasının ortalama yüzde 41'lik kısmını kaybettiği konusunda uyardı. JPMorganChase analisti Kabir Caprihan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bunun bankaların ofis ipoteklerinden 38 milyar dolar kaybetmesiyle beraber yüzde 8.6 oranında potansiyel değer kaybı yarattığını belirtti. Fakat bu kadar çok projenin başarısız olacağı veya değer düşüşlerinin neden bu kadar dik olacağı kesin değil.

ABD Mortgage Bankacıları Birliği tarafından açıklanan resmi verilere göre, yaklaşık olarak 929 milyar dolar değerinde ticari gayrimenkul kredisinin bu sene  vadesi dolacak. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre borçluların önemli ölçüde daha yüksek faiz oranlarıyla yeniden finansman yapmaktan ya da mülklerini büyük bir zararla satmaktan başka bir seçeneği bulunmayabilir. Küçük ve bölgesel bankaların 20 trilyon dolarlık ticari gayrimenkul piyasasının en büyük kredi kaynağı olması ve sektörün ödenmemiş borçlarının yaklaşık olarak yüzde 80'lik kısmını elinde tutması durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bu yılın mart ayı başında konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ticari emlak sıkıntılarının muhtemelen bazı banka iflaslarına neden olacağını fakat finansal sistem için daha büyük bir tehdit oluşturmayacağını dile getirmişti.

 

THY- Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri 1. Etap'ın imzaları atıldı!

Yatırımcılar dikkat! Borsa İstanbul son 10 yılda ne kadar kazandırdı?

Tahliye davası açmak isteyen ev sahiplerine büyük şok!


Geri Dön