02 / 05 / 2024

ABD'de yeni konut satışları 3 ayda ilk defa düştü!

ABD'de yeni konut satışları 3 ayda ilk defa düştü!

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan resmi rakamlara göre ABD'de yeni konut satışları, 2024 yılının Şubat ayında aylık bazda yüzde 0,3 azalış göstererek, 662 bine inerken, piyasa beklentilerinin de altında gerçekleşti.



ABD Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının şubat ayına ait yeni konut satış istatistiklerini yayımladı. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan istatistiklere göre ABD'de yeni konut satışları mevsim etkilerinden arındırılmış şekilde 2024 yılının Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 azaldı ve 662 bine indi.

Açıklanan rakamlara göre piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen yeni konut satışlarının söz konusu bu dönemde 675 bin şeklinde olması öngörülüyordu. Yeni konut satışları, 2024 yılının Ocak ayında yüzde 1,7 artış göstermiş ve 664 bine çıkmıştı.

ABD'de yeni konut satışları, Şubat ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5,9 artış gösterdi.

Ayrıca ülkede geçen ay satışa çıkarılmış olan yeni konutların medyan satış fiyatı ise senelik bazda yaklaşık olarak yüzde 7,6 düşüş gösterdi ve 400 bin 500 dolara indi.

ABD de yeni konut satışları 3 ayda ilk defa düştü!

KONUT FİYATLARI YÜKSELMİŞTİ


S-P CoreLogic Case-Shiller de geçtiğimiz haftalarda 2023 yılının Aralık ayında ait ulusal konut fiyat endeksi verilerini yayımlamıştı. Yayımlanan bu verilere göre, ABD'de ulusal konut fiyat endeksi, geçen sene Aralık ayında bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 5,5'lik artış göstermişti. Söz konusu endeks, Kasım ayında da yıllık yüzde 5 artış göstermişti.

ABD'nin 20 şehrindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de Aralık ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 6,1 yükseliş gösterdi. Piyasa beklentileri, söz konusu endeksin bu dönemde yüzde 6 artması şeklindeydi. 2022 yılının Kasım ayından bu yana en büyük artışını gösteren endeks, geçen sene Kasım ayında da yüzde 5,4 artış göstermişti.

Söz konusu endeksteki 20 şehir arasında konut fiyatlarının senelik bazda en fazla yükseldiği şehir San Diego oldu. San Diego'da söz konusu bu dönemde konut fiyatları yıllık bazda yüzde 8,8 artış gösterdi. San Diego'dan sonra konut fiyatlarının en çok yükseldiği diğer şehirler yüzde 8,3 ile Los Angeles ile Detroit şeklinde olurken, konut fiyatlarının yüzde 0,3 artış gösterdiği Portland, en düşük artış görülen kent oldu.

Aylık bazda da Aralık ayında hem ulusal konut fiyat endeksi hem de 20 şehirdeki konut fiyatlarına ilişkin endeks mevsim etkilerinden arındırılmış şekilde yüzde 0,2 yükseldi.

 

Mevduat faizleri yüzde 57'ye çıktı! En yüksek faizi hangi banka veriyor? İşte 1 milyon TL'nin banka banka faiz oranları!

Ev sahipleri dikkat! Bölgesel değerleme geliyor!

Bakan Özhaseki açıkladı! TOKİ, 1 milyon 340 bin konut yaptı...


Geri Dön