Sektörel

ABD'den ev almak isteyenler dikkat! Türkler en çok nereyi tercih ediyor?

Mortgage Uzmanı Tunçtan Ayan ve Emlak Danışmanı Sophia Furtun, Amerika Birleşik Devletleri’nde konut almak isteyenler için önemli tüyolar verdi. Peki ABD'den ev nasıl ev alınır? Türkler en çok nereyi tercih ediyor? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Mortgage Uzmanı Tunçtan Ayan ve Emlak Danışmanı Sophia Furtun, Amerika Birleşik Devletleri’nden konut almak isteyenler için önemli açıklamalar yaptı.

ABDPostCom New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli’nin konuğu olan Ayan ve Furtun, turistler dahil herkesin Amerika Birleşik Devletleri’nden konut alabileceğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen kredi faizlerine de değinen Ayan, “Türkiye'den yatırımcılar da her zaman buradan konut alabilir. Yeter ki vizeler olsun ve yüzde 25'lik bir peşinatları olsun.” dedi.

TÜRKLERİN TERCİHİ WAYNE OLDU

New Jersey Wayne’de bir evi tanıtan Emlak Danışmanı Furtun yaptığı açıklamada “Geçen yıl Wayne’e toplamda 350 Türk ailesi taşındı. Çünkü 2 tane Türk okulu bulunurken, bir tane de ayrı bir Müslüman okulu bulunuyor. Bu nedenle en çok tercih edilen bölge burası. Bölge olarak da rahat bir yer. Beş yıldızlı restoranların, marketlerin bulunduğu bir yer ve bu sitenin tek girişi, tek çıkış var. O nedenle çocukların çok rahatlıkla bisiklet bindiği, hareket ettiği, birbiriyle oynamak için gece bile yürüdüğü bir site. Türkler de bu nedenlerden burayı tercih ediyor” dedi.

“KONUT ALMAK İÇİN DOĞRU BİR ZAMAN”

Yaptığı açıklamada ABD'de konut almak için doğru bir zaman olduğuna değinen Mortgage Uzmanı Ayan, “Şu an aslında oldukça doğru bir zaman çünkü faiz oranları tüm dünyada olduğu gibi burada da biraz arttı. O nedenle şu an alıp ileride yapılandırmak oldukça avantajlı. Çünkü faiz onlar düştüğü zaman bir anda konut fiyatları da yükselecek. Bu sebeple evet, çok doğru bir zaman. Türkiye'den yatırımcılarda her zaman buradan konut alabilir. Yeter ki vizeler olsun ve yüzde 25'lik bir peşinatları olsun.” dedi.

Furtun, Türkiye’nin aksine Amerika Birleşik Devletleri’nde konut alındığında veya kiralandığı zaman beyaz eşyalarının evin içinde olduğunu kaydederek, “Buranın Türkiye'den tek farkı, bir konutu aldığınız zaman yüzde 99 bütün beyaz eşyalar dahil geliyor. Kiralık ya da satılık konutlarda da aynı sistem uygulanıyor. Mikrodalga fırını, bulaşık makinesi, buzdolabı listede yazmadığı sürece bu fiyata dahil değildir anlamı taşıyor” diye konuştu.

Mortgage’dan herkesin yararlanabileceğini kaydeden Ayan, “Şöyle aslında herkese göre bir program var. Turist bile Türkiye'den alabilirken burada da pek çok vize sahibi mortgage alabiliyor. Diyelim daha önceden başvuru yaptı, çalışma izni var. Onlar bile alabilir aralarında da bir fark olmaz. Başvuru yapan bir kişiyle bir Amerikan vatandaşı arasında faiz farkı bulunmuyor. Bu da Amerika'nın herkese eşit olarak baktığını gösteren bir şey aslında. Türkiye’den ev alanlarda faiz farkı var fakat risk fazla olduğu için çünkü Amerika sisteminde değiller” dedi.

MORTGAGE UZMANI ONAY VERMEDEN EV BAKILAMIYOR

Tunçtan Ayan açıklamasında mortgage uzmanı olarak konut alacak kişilerin alım gücünü belirlediklerini ve buna göre onay verildiğini dile getirdi. Onay olmadan ben bir emlakçı olarak teklif veremediğini kaydeden Furtun de, "O sebeple onay yazısını önceden almak daha yararlı. Konutlar hızlı satıldığı için onay yazısı gelene kadar konut satılabiliyor” dedi. Nakit alımlarda sıkıntı olmadığını kaydeden Ayan, “Nakit olarak da alabilirsiniz fakat mortgage kullanmak istiyorsanız mutlaka benim evraklarınıza bakmam lazım. İncelemem ve o mektubu da yazmam lazım. Verdiğim hizmetin hiçbir bedeli yok, bir danışmanlık ücreti yok. Benim ücretimi zaten banka ödediği için benim kişiden hiçbir beklentim olmuyor” dedi.

İstenen belgelerin 15 sene önce yaşanan kriz nedeniyle arttığını kaydeden Ayan, bir konut satın alınmak istendiğinde alıcının teklif verdiğini ve satıcının en yüksek teklifi kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

Konut sitesi aidatlarına yüzde 130 zam! 

1.2 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın, 256 milyon doları yabancılara gayrimenkul satışından!

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara dayandı!