17 / 05 / 2024

ABD'li bankadan gündeme bomba gibi düşen senaryo! Seçimi kim kazanırsa dolar 14 TL olacak?

ABD'li bankadan gündeme bomba gibi düşen senaryo! Seçimi kim kazanırsa dolar 14 TL olacak?

ABD merkezli banka Wells Fargo, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin planlarını güncelledi. Banka, Erdoğan'ın kazanması durumuna  2024 ortalarında doların 24,50 seyirlerinde, Kılıçdaroğlu'nun kazanması halinde ise doların 14 TL'de olacağını ifade etti.



SENARYO 1: ERDOĞAN’IN ZAFERİ

“Erdoğan’ın vazifeyi idame ettirmesi durumunda, TL'nin bir başka büyük değer kaybına uğraması büyük olasılık. Uzun vadede, ekonomik eğilimler ve para politikası aynı kaldıkça TL'de büyük değer kayıpları yaşanabilir. En azından 2024’ün ortasına kadar TL'nin değer kaybetmesini öngörüyoruz.

Bu senaryoda, dolar/TL kurunun 2023 senesinin ikinci çeyreği bitiminde 22 TL’ye erişebileceğini ve TL'nin daha da net değer yitirebileceğini düşünüyoruz. Dolar/TL kurunun 2023 senesinin dördüncü çeyreğine varana dek 23 TL’ye erişebileceğini ve 2024 ortalarında 24,50 TL’ye erişebileceğini düşünüyoruz.

Daha uzun vadede ise döviz rezervlerinin bitmeye devam etmesi ve para politikasının yönünün değişmemesi sebebiyle TL'deki değer kaybının devam etmesini bekliyoruz.

ABD li bankadan gündeme bomba gibi düşen senaryo! Seçimi kim kazanırsa dolar 14 TL olacak?

SENARYO 2: KILIÇDAROĞLU’NUN ZAFERİ

İktidarın ek değiştirmesi senaryomuzda, bağımsız bir merkez bankası restore olduğunda ve ortodoks bir para politikası uygulandığında, TL modern tarihin en büyük rallilerinden birini yaşayabilir.

Millet İttifakı’nın vazifeye gelmesi halinde, politika çerçevesindeki değişiklik, yabancı yatırımcının TL’ye ve TL cinsi varlıklara dönmesiyle neticeleneceğinden, dolar/TL kuru tahminlerimizi TL'nin kuvvetini gösterecek şekilde ayarlayacağız.

Bu senaryoda dolar/TL kuru 2023’ü 15 TL’den bitirebilir ve 2024 ortalarında 14 TL’den işlem görebilir.”


Geri Dön