12 / 05 / 2024

Abdülkadir Aksu kimdir?

Abdülkadir Aksu kimdir?

Abdülkadir Aksu, öncelikle kaymakamlık ve valilik gibi görevlerde bulundu ve daha sonra AK Parti'nin kurucu üyelerinden biri olarak siyasi kariyerine devam etti. İşte Abdülkadir Aksu'nun hayatıyla ilgili daha detaylı bilgiler...



Eğitim hayatında önce Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden sonra Devlet Lisan Okulu'ndan mezun oldu. Mülki idare amiri olarak İzmir Kınık ve Yozgat Sarıkaya'da kaymakamlık, Malatya'da emniyet müdürlüğü, Kahramanmaraş'ta vali vekilliği, Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı, Rize valiliği ve belediye başkanlığı, Gaziantep valiliği görevlerinde bulundu. Gaziantep valiliği sırasında "Yılın Bürokratı" seçildi ve Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu.

Diyarbakır'dan 18 ve 20. dönem, İstanbul'dan ise 21, 22 ve 23. dönemlerde milletvekili seçildi. Aksu, 46 ve 47. hükümetlerde İçişleri Bakanı, 53. hükümette Devlet Bakanı ve 58 ve 59. hükümetlerde yeniden İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Abdülkadir Aksu, 29 Kasım 1987 tarihinde Anavatan Partisi'nden Diyarbakır Milletvekili seçildi ve Aralık 1987'de Anavatan Partisi TBMM Grup Başkan Vekili oldu. İçişleri Bakanı olarak 31 Mart 1989'da 46. Cumhuriyet Hükümeti'nde görevlendirildi ve bu görevini 23 Haziran 1991 tarihine kadar sürdürdü. Daha sonra, 24 Aralık 1995'te tekrar Anavatan Partisi'nden Diyarbakır Milletvekili olarak seçildi ve kısa bir süre sonra Anavatan Partisi Grup Başkan Vekili seçildi. GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine atanarak 53. Cumhuriyet Hükümeti'nde hizmet etti.

Abdülkadir Aksu, 16 Ağustos 1996'da Refah Partisi'ne katıldı ve bu partide Genel İdare Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. RP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra Fazilet Partisi'nde siyasi hayatına devam etti. Ancak daha sonra, Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte AK Parti'nin kurucuları arasında yer alarak siyasi hayatına heyecan ve yeni hayallerle devam etti. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttükten sonra, 3 Kasım 2002'de İstanbul 3. Bölgeden milletvekili seçildi.

Abdülkadir Aksu, 58 ve 59. Hükümetlerde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Ayrıca, 2009-2012 yılları arasında AK Parti'nin Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.

Abdülkadir Aksu, Mayıs 2019'da VakıfBank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçildi ve bu görevi Mart 2021'e kadar sürdürdü. Daha sonra VakıfBank'ın 67. Olağan Genel Kurulu'nda bağımsız üye olarak seçildi.

Abdi Serdar Üstünsalih kimdir?
Dr. Cemil Ragıp Ertem kimdir?
Mustafa Saydam kimdir?

Geri Dön