28 / 07 / 2024

Abrams kuralı nedir?

Abrams kuralı nedir?

İnşaat terimleri arasında yer alan "Abrams kuralı" nedir? Söz konusu Abrams kuralı ne zaman kim tarafından kanıtlandı? Abrams kuralı, neyi ifade ediyor? İşte Abrams kuralı ile ilgili bilgiler...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Abrams kuralı nedir?

İnşaat terimleri arasında yer alan "Abrams kuralı" nedir? Söz konusu Abrams kuralı ne zaman kim tarafından kanıtlandı? Abrams kuralı, neyi ifade ediyor? Diyorsanız hemen yanıtlayalım.


İlk olarak 1892'de Fransa'da Ferret'in sonra da Amerika'da Duff Abrams'ın kanıtladığı kural olarak karşımıza çıkıyor. Kurala göre bir beton ya da harcın dayanımı, karışıma giren suyun ağırlığının çimento ağırlığına oranı ile ters orantılıdır. 


Bir diğer ifade ile Abrams kuralı; betonun mukavemetinin yanlızca karışımda kullanılan su kütlesinin çimento kütlesinin oranına bağlı olduğunu savunan kural olarak tanımlanıyor.


Aynı beton bileşenleri ve test koşullarında karışımdaki çimento miktarı ve su/çimento oranının beton karışımının işlenebilir olması koşuluyla beton dayanımını belirlediğini belirten kuraldır. 


1892 yılında Fransa’da Ferret ve daha sonra Amerika’da Abram’s tarafından ortaya konulan kuralda bir beton veya harcın mukavemeti yalnız , karışımda kullanılan su kütlesinin, çimento kütlesine oranına bağlı oluyor.




Geri Dön