03 / 05 / 2024

DASK'ın açıklaması herkesi şaşırttı! İşte depremin ekonomik hasarı 

DASK'ın açıklaması herkesi şaşırttı! İşte depremin ekonomik hasarı 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin akabinden bugüne kadar 3 milyar 351 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi.



Deprem sigortası, bir depremin neden olduğu maddi hasarı telafi etmek için satın alınan bir sigorta türüdür. Bu sigorta, depremin neden olduğu hasarı telafi etmek için bir tazminat ödemesi yapar.

Deprem sigortası, konut, iş yeri ve diğer mülklere uygulanabilir. Sigorta, depremin yol açtığı hasarın yanı sıra, deprem nedeniyle doğrudan oluşan yangın, patlama, su baskını, yer kayması gibi risklere de kapsam sağlayabilir.
Depremin ekonomik hasarı, depremin şiddetine, etkilendiği bölgenin ekonomik yapısına ve deprem sonrası alınan önlemlere bağlı olarak değişebilir. Deprem, doğrudan veya dolaylı yollardan birçok ekonomik faaliyeti etkileyebilir ve maddi hasara yol açabilir.

DASK ın açıklaması herkesi şaşırttı! İşte depremin ekonomik hasarı 

Doğrudan hasarlar, yapıların ve altyapının yıkılması, işyerlerinin ve evlerin zarar görmesi, üretim hatlarının hasar görmesi gibi fiziksel zararlar olarak ortaya çıkabilir. Bu hasarlar, yeniden inşa maliyetlerini ve iş kaybını artırarak ekonomik hasara yol açabilir.

Dolaylı hasarlar, depremin etkilediği bölgede ekonomik faaliyetlerin durması veya azalması nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, işletmelerin kapanması, işçilerin üretim hatlarını onarmak için çalışamaması, turizm faaliyetlerinin durması, limanların veya havaalanlarının kullanılamaması gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Bu dolaylı hasarlar, bir bölgenin ekonomik büyümesini yavaşlatarak, iş kaybı ve yoksulluk gibi sorunları tetikleyebilir.

Deprem sonrası alınan önlemler, hasarın miktarını azaltabilir veya ekonomik hasarın etkilerini hafifletebilir. Bu önlemler, acil yardım, yeniden inşa, işletme desteği, vergi indirimleri gibi ekonomik tedbirler olabilir. Ayrıca, deprem öncesi alınacak önleyici tedbirler, deprem sonrası ekonomik hasarı azaltabilir.


Geri Dön