28 / 04 / 2024

Ada pafta nasıl bulunur?

Ada pafta nasıl bulunur?

Tapuda yazan ada pafta bilgilerinin hangi taşınmaz mala ait olduğu nasıl öğrenilir? Ada pafta nasıl bulunur? Tapu kayıt örnekleri nasıl çıkarılır? İşte merak ettiğiniz soruların yanıtı bu haberde...



Ada pafta nasıl bulunur?

Pafta, planı oluşturan parçalardan biridir. Arsanın yeri, tapu kaydı, pafta, ada ve parsel numaraları gibi detaylar bu harita üzerinde yer alır. Peki, tapuda gördüğünüz ada ve paftanın hangi eve ait olduğunu nerden öğreneceğinizi merak ediyorsanız; "Ada pafta nasıl bulunur?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Ada pafta adres sorgulama..

Elinizdeki tapudaki bilgilerin nereye ait olduğunu öğrenmek için bağlı olduğunuz belediyeye müracaatta bulunabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden online bir şekilde ada pafta parsel sorgulaması yapabilirsiniz.


Tapu kayıt örneklerinin çıkarılması

Tapu kayıt örneklerinin çıkarılması için kadastro müdürü, uygulama alanında çalışmalara başlamadan önce, uygulama yapılacak taşınmazlara ait tapu kayıtlarının çıkarılması için personel görevlendirir.


Uygulama alanındaki taşınmazların, tapu ve kat mülkiyeti kütüğü ile özel sicilindeki ili, ilçesi, mahallesi, köyü, mevki, pafta, ada ve parsel numarası, maliki ve payı, niteliği, yüzölçümü, edinme sebebi ve varsa muhdesat ile irtifak haklarını da içerecek şekilde kayıtları çıkarılır veya elektronik ortamda çıktısı alınır.


Ayrıca kadastro müdürlüğünce, çıkarılan bu kayıtların fen klasörü ve paftasıyla karşılaştırması yapılarak birbirine uygunluğu sağlanır.


Bu kayıt örneklerinin aslına uygunluğu ve başkaca çıkarılması gereken kayıt bulunmadığı hususu belirtilerek, kaydı çıkaran, kontrol eden, fen klasörü ve paftasıyla karşılaştırmayı yapan görevliler tarafından imzalanır.


Yapı ve tesisler

Tapu kütüğünde tescilli bina ve tesislerin zeminde mevcut olmaması halinde, bu durum uygulama tutanağında açıklanarak fiili duruma göre nitelik tespiti yapılır.


Taşınmazlar üzerinde fiilen mevcut olup da cins değişikliği yapılmamış olan yapı ve tesisler ölçülerek, yalnızca ölçü krokisinde gösterilir, sınırlandırma krokisi ve paftasında gösterilmez. Ayrıca imar mevzuatına göre yapı kullanma izni alınmamış binaların tapu sicilinde cins değişikliği yapılamaz. Bu durum uygulama tutanağında açıklanarak beyanlar hanesinde belirtilir ve cins değişikliği yapılması gereken taşınmazların listesi parsel maliklerini de gösterecek şekilde ilgili kuruluşlara bildirilir. Ayrıca, Fen klasörünün düşünceler sütununda da kurşun kalemle belirtilir.


Tapuda tescilli olmayan yapı ve tesislerin bulunduğu parsellere ilişkin verilecek pafta örneği ve diğer teknik belgelerde yapı ve tesislerin tapuda tescilli olmadığı belirtilir.


Pafta ne demektir?
Ada mı büyük pafta mı?



Geri Dön