28 / 04 / 2024

Ada pafta parsel numarası nasıl bulunur?

Ada pafta parsel numarası nasıl bulunur?

Ada, belirli yollarla çevrili imar planların meydana getirdiği parsellerin üzerindeki oluşumlara deniyor. Pafta, planı oluşturan parçalardan biri olup; parsel ise sınırlanmış arazi parçasına deniyor. Peki, ada pafta parsel numarası nasıl bulunur?



Ada pafta parsel numarası nasıl bulunur?

Ada, dört tarafı sokak, cadde, meydan, demiryolu, akarsu gibi doğal ve yapay engellerle çevrilmiş parseller topluluğu olarak nitelendiriliyor.


Pafta, planı oluşturan parçalardan biri olup; parsel ise imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçasına deniyor. Peki, ada pafta parsel numarası nasıl bulunur?


Bir arsanın yeri, tapu kaydı, pafta, ada ve parsel numaraları gibi detaylar bu harita üzerinde yer alıyor. Ada pafta adres sorgulama yapılarak adres bulunabiliyor.


Ada pafta parsel sorgulama nasıl yapılır?

Ada pafta parsel sorgulama için bağlı olduğunuz belediyeye müracaatta bulunabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden online bir şekilde ada pafta parsel sorgulaması yapabilirsiniz.


Tapu kayıt örneklerinin çıkarılması

Tapu kayıt örneklerinin çıkarılması için kadastro müdürü, uygulama alanında çalışmalara başlamadan önce, uygulama yapılacak taşınmazlara ait tapu kayıtlarının çıkarılması için personel görevlendirir.


Uygulama alanındaki taşınmazların, tapu ve kat mülkiyeti kütüğü ile özel sicilindeki ili, ilçesi, mahallesi, köyü, mevki, pafta, ada ve parsel numarası, maliki ve payı, niteliği, yüzölçümü, edinme sebebi ve varsa muhdesat ile irtifak haklarını da içerecek şekilde kayıtları çıkarılır veya elektronik ortamda çıktısı alınır.


Ayrıca kadastro müdürlüğünce, çıkarılan bu kayıtların fen klasörü ve paftasıyla karşılaştırması yapılarak birbirine uygunluğu sağlanır.


Bu kayıt örneklerinin aslına uygunluğu ve başkaca çıkarılması gereken kayıt bulunmadığı hususu belirtilerek, kaydı çıkaran, kontrol eden, fen klasörü ve paftasıyla karşılaştırmayı yapan görevliler tarafından imzalanır.



Ada pafta parsel nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön