02 / 05 / 2024

Ada pafta parsel bilgilerini nasıl sorgulayabilirim?

Ada pafta parsel bilgilerini nasıl sorgulayabilirim?

Belirli ölçekteki büyük haritayı oluşturan ayrı parçalardan her birine pafta; imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçasına ise parsel deniyor. Siz de "Ada pafta parsel bilgilerini nasıl sorgulayabilirim?" diyorsanız, işte yanıtı...



Ada pafta parsel bilgilerini nasıl sorgulayabilirim?

Ada;dört tarafı sokak, cadde, meydan, demiryolu, akarsu gibi doğal ve yapay engellerle çevrilmiş parseller topluluğu olarak nitelendiriliyor. Bir diğer ifade ile belirli yollarla çevrili imar planların meydana getirdiği parsellerin üzerindeki bir arada olan sokak, cadde, meydan, demiryolu, akarsu gibi oluşumu olarak tanımlanıyor. 


Pafta; belirli ölçekteki büyük harita, plan veya modeli oluşturan ayrı parçalardan her birini ifade ediyor. Parsel ise, imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçası olarak tanımlanıyor. Ada pafta parsel bilgileri ile sorgulama yapılabiliyor. Peki siz de "Ada pafta parsel bilgilerini nasıl sorgulayabilirim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Medeni Kanunun 1020. maddesi gereğince, tapu Sicilleri herkese açık olup; İlgilisini inanılır kılan herkes, tapu kütüğündeki ilgili sayfanın ve bilgilerinin tapu memuru önünde kendisine gösterilmesi veya örneklerinin verilmesini isteyebiliyor.


Aynı zamanda Tapu Sicil Tüzüğünün 101. maddeleri gereğince bu bilgiler sadece ilgilisine verilebiliyor. Buna göre, taşınmazınızın kayıtlı olduğu Tapu Sicil Müdürlüğüne taşınmazın ilgilisi olduğunuzu ortaya koyan kimselerin gerekli belgelerle birlikte müracaat ederek taşınmaz ile ilgili bilgi ve belgelere ulaşabiliyor.


Ancak sorgulama yaparak internet üzerinden başkalarına ait gayrimenkullerin bilgilerine ulaşmanız mümkün olmuyor.


İnternet üzerinden yalnızca kendinize ait taşınmaz bilgilerine, size verilecek bir kullanıcı adı ve şifre ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün uygulaması olan TAKBİS ile ulaşılabiliyor.


Ada pafta parsel nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön