27 / 04 / 2024

Adalet Bakanı Tunç resmen açıkladı! Kirada yüzde 25’in üzerinde de anlaşma mümkün!

Adalet Bakanı Tunç resmen açıkladı! Kirada yüzde 25’in üzerinde de anlaşma mümkün!

1 Eylül’de başlayan kira uyuşmazlıklarındaki arabuluculuk uygulaması konusunda konut sahipleri ve kiracıların kafalarında soru işaretleri yer alıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuya ilişkin açıklama yaparak konuya ilişkin merak edilenleri yanıtladı. İşte detaylar...



Hürriyet gazetesi Köşe Yazarı Oya Armutçu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya gelerek kirada arabuluculuk sistemiyle ilgili konuştu. Söz konusu görüşmeyi kaleme alan Armutçu, 6 Kasım tarihli köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

“1 Eylül tarihinde kira uyuşmazlıklarında dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk uygulamasının başlamasından sonra okurlarımın merak ettiklerini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordum. Bakan Tunç, “1 Eylül itibarıyla kira, kat mülkiyeti ve komşuluk hukuku hususlarında zorunlu arabuluculuk uygulamasını başlattık. 40 bin uyuşmazlıktan 6 bini anlaşma ve bunun yanı sıra, 5 bini anlaşmama yönünde neticelendi. 12 bin kişi mahkeme yoluna gitmedi. Bugün itibarıyla taraflar yüzde 25’in üzerinde kira artışında da anlaşabilmektedir” şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Tunç resmen açıkladı! Kirada yüzde 25’in üzerinde de anlaşma mümkün!

Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlandıran geçici düzenleme hâlâ çok konuşuluyor. 1 Eylül tarihinde kira uyuşmazlıklarında dava koşulu olarak ‘zorunlu arabuluculuk’ uygulamasının kira problemini çözüp çözmediği de merak ediliyor. Kiracılar konut bulamamak-tan, fahiş kira ücretlerinden, konut sahipleri ise yüksek enflasyona karşın ev kira fiyatlarına yüzde 25 artış sınırı getirilme-sinden şikâyetçiler. Arabulucuda yasada öngörülen yüzde 25’in üzerinde kira artışında uzlaşılıp uzlaşılamayacağını öğrenmek istiyorlar. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, önceki hafta Hürriyet’in konuğuydu. Okurlarımın, en fazla merak ettiği kira ve yoksulluk nafakası hususlarının yanı sıra Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kritik iki iptal kararının ardından yapılacak yeni değişiklikleri sordum. Önce Bakan Tunç’un ev kiraları ile ilgili değerlendirmesi:

DÜZENLEME NE DİYOR

“Yasayla yapılan geçici düzenleme ile 1 sene süreyle daha 1 Temmuz 2024’e kadar devam eden konut kiraları bakımın-dan gerçekleşecek kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırılmıştır. Tarafların kira fiyatında yapacakları artış, bir önceki kira yılına ilişkin kira tutarının yüzde 25’ini geçemeyecektir. İşyeri kiraları söz konusu düzenlemenin kapsamı dışında bırakılmıştır.

MAHKEMELER SINIRLAMAYA UYACAK

Tüketici fiyat endeksindeki bir yıllık ortalamalara göre belirlenen değişim oranı yüzde 25’in altında kalacak olursa, bu oran uygulanmayacak ve bu kapsamda, değişim oranı uygulanacaktır. Bu kural, bir seneden daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulana-ak ve bu oranları geçecek biçimde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz olacaktır. Mahkemece verilecek kira artış kararlarında da bu sınırlamaya uyulacaktır.

Adalet Bakanı Tunç resmen açıkladı! Kirada yüzde 25’in üzerinde de anlaşma mümkün!

SÜRE BİTİNCE NE OLACAK?

Bu düzenlemeler kalıcı nitelikte değildir. Kiralarda yaşanan ve normalin dışında gerçekleşen artışların engellemek için yapılmıştır. Hükümde öngörülen sürenin sonlanmasıyla beraber taraflar kira tutarını yüzde 25 sınırıyla bağlı olmadan kararlaştırabileceklerdir.

YENİ KİRACILAR DAHA ÇOK ÖDÜYOR

Kira kontratlarının yapılma tarihlerinin farklı olması ve kira kontratının yapıldığı tarihte, tarafların kira bedelini anlaşarak serbest bir şekilde belirleyebilmeleri nedeniyle aynı binadaki dairelerin kira bedellerinde çeşitlilik olabilmektedir. Örneğin, eski kiracılar daha az, yeni kiracılar ise biraz daha fazla kira ödeyebilmektedir.

ARABULUCUDA ANLAŞILABİLİR

1 Eylül tarihi itibarıyla kira, kat mülkiyeti ve komşuluk hukuku hususlarında zorunlu arabuluculuk uygulamasını başlattık. 40 bin anlaşmazlıktan 6 bini uzlaşma ve 5 bini uzlaşmama yönünde sonuçlandı. 12 bin kişi mahkeme yoluna gitmedi. Diğer yandan bugün itibarıyla taraflar yüzde 25’in üzerinde de uzlaşabilmektedir.”

Düşük faizli konut kredisi başvuruları başladı mı? 1.20 faizli konut kredisi şartları neler?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödemeyen kiracı tahliye edilebilir mi?

Konut sahipleri dikkat! Bunu yapan kiracısını evden çıkaramayacak!


Geri Dön