28 / 04 / 2024

Düşük faizli konut kredisi başvuruları başladı mı? 1.20 faizli konut kredisi şartları neler?

Düşük faizli konut kredisi başvuruları başladı mı? 1.20 faizli konut kredisi şartları neler?

Düşük faizli konut kredisi ne zaman çıkacak sorusu konut almayı düşünenler tarafından merak ediliyor. 1.20 faizli konut kredisi kampanyası son dakika gelişmeleri araştırılıyor. Yeni evleneceklere düşük faizli konut kredisi çıkacak mı? Ne zaman başlayacak? İşte detaylar...



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, (BDDK) ikinci konutunu alacaklar için kredilere sınırlama getirdi. Bu kapsamda, tapusu olan tüketici, yeni bir konut daha satın almak isterse, konutun değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi alabilecek. Bu uygulama ile yatırımcının değil ihtiyacı olanın eve ulaşması amaçlanıyor. Bu yüzden ilk defa konut alacak kişilere düşük faizli konut kredisi kampanyası merak ediliyor.

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre;

Kamu yatırımcılara ‘bekle’ derken hiç konutu olmayan vatandaşlar için bir kredi kısıtlamasına gitmiyor. Üstelik, Orta Vadeli Program’a (OVP) göre yeni bir kampanya da bekleniyor. “Dar gelirlilerin konuta erişim olanağı artırılacak” denilen programda, “Kamunun makul şartlarda sağladığı konut kredileri ilk defa konut edinimini destekleyecek. Dar ve orta gelirliler için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak biçimde yeni başlayan projelere tesis edilecek” denildi. Henüz yeni kampanya kesinleşmese de beklenti vadenin 15 yıla uzaması, faizin yüzde 1.20’lere indirilmesi.

 Düşük faizli konut kredisi başvuruları başladı mı? 1.20 faizli konut kredisi şartları neler?

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ KAMPANYASI

OVP çerçevesinde ilk evini alacakların destekleneceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

"Bu doğrultuda, katılım finans ve kalkınma bankacılığı konuları gündemde. Buralarda etkili biçimde yine iyi projelere destek veren, parası olana değil bir sistemi nasıl geliştiririz konusu masadaydı. Konut arzı için daha fazla artırma, birinci konut edinimini daha kuvvetli şekilde teşvik edecek mekanizmaları konuştuk.

DPT ve Dünya Bankası ortak çalışma gerçekleştirmişti. Tasarruf oranlarını yükseliyor. Kamu olarak ilk konut edinimini destekleyici kapsam içinde ilerleyeceğiz."

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ KİMLERE VERİLECEK?

2’nci konutunu alacak vatandaşlar için sınırlama devreye girerken şimdi gözler yeni kampanyaya çevrildi. İlk defa konut alacak vatandaşlara yapılması beklenen kampanyada detaylar şu an için açıklanmadı. Beklenti ise kredi faizinin yüzde 1.20’ye kadar indirilmesi, vadenin ise 15 seneye çıkması.

 Düşük faizli konut kredisi başvuruları başladı mı? 1.20 faizli konut kredisi şartları neler?

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ HEDEFLERİ

Kararın hedefleri ve konut sektörü ile tüketicilere olası etkileri şu şekilde sıralanabilir:

Kredi olanağının gerçek ihtiyaç sahibine dönmesi ile konut sahipliği oranının artması amaçlanıyor.

Talepteki düşüşle fiyat artışının dengelenmesi öngörülüyor.

Fakat sürecin uzun sürmesi halinde satıştaki düşüşle üretimin düşmesi söz konusu olabilir. Bu da arz-talep dengesizliğinin büyümesine neden olur.

Yatırım için konut alan kişilerin azalması, kiralık ev sayısının düşmesine neden olabilir.

Düzenleme en fazla yazlık piyasasını etkiler. Kredi sınırlaması yüzünden, ikinci konut konumunda olan yazlıkların satışında önemli düşüşler meydana gelebilir.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödemeyen kiracı tahliye edilebilir mi?

Depremde 5 kişiye mezar olan İnci Apartmanı’yla ilgili şok karar!

O bakanlık resmen açıkladı! Güvenlik görevlisi ve şoför alınacak!


Geri Dön