27 / 04 / 2024

Depremde 5 kişiye mezar olan İnci Apartmanı’yla ilgili şok karar!

Depremde 5 kişiye mezar olan İnci Apartmanı’yla ilgili şok karar!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılması sonucu 5 kişinin yaşamını yitirdiği Hatay'daki İnci Apartmanı'nın statik proje müellifi tutuklandı. Böylece, tutuklu sayısı 4’e yükseldi.



Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinde yıkılan binalardaki ölüm ve yaralanmalarla ilgili kusurları tespit edilenlere ilişkin soruşturmalarına devam ediyor.

Bu doğrultuda, yıkılması nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiği Antakya ilçesindeki İnci Apartmanı’nın statik proje müellifi D.H.K. gözaltına alındı.

Depremde 5 kişiye mezar olan İnci Apartmanı’yla ilgili şok karar!

TUTUKLU SAYISI 4’E YÜKSELDİ

Şüpheli D.H.K, çıkarıldığı sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı. Böylece, soruşturmadaki tutuklu sayısı 4’e yükselmiş oldu.

Apartmanın ‘yüzyılın felaketi’nde yıkılmasına yönelik gözaltına alınan yapı denetim firması sahibi R.A, firmanın kontrol elemanı A.Ş.Y. ile uygulama ve bunun yanı sıra, proje denetçisi N.T. tutuklanmıştı. 

Depremde 5 kişiye mezar olan İnci Apartmanı’yla ilgili şok karar!

AZ VE ORTA HASARLI KONUT SAHİPLERİ KISA SÜREDE EK TAZMİNAT ALABİLECEK

Öte yandan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde az ve orta hasar zarar alan evlerin sahipleri arabuluculuk çözüm yoluna giderek eksper incelemesi sonucu hesaplanan fazla miktar hak sahibine ödeneceği belirtildi. Avukat Çağdaş Karaoğlan, "Zararlarını karşılayacak kadar ödeme almamış. Henüz tadilat yaptırmamış hak sahibinin arabulucuya müracaat etmesi halinde, az veya orta hasarlı konutundaki gerçek zararının tespiti için eksper ataması gerçekleştiriliyor. Eksper incelemesi sonucu zararın, gerçekten ödenen miktardan fazla olduğu görülürse, aradaki fark için arabuluculuk vasıtasıyla bir uzlaşma sağlanarak, hesaplanan miktar derhal hak sahibine ödeniyor. Anlaşmazlıklar için eksper ataması çok hızlı yapılıyor. Bu kapsamda, birkaç hafta içerisinde tespit tamamlanıyor" şeklinde konuştu.

BELGESİZ EK ÖDEME ALINABİLECEK

Karaoğlan, zararlarını tam anlamıyla gideremeyen depremzede vatandaşların, bu zararlara yönelik resmi belge sunmaları dahi beklenmeksizin ilave ödeme alabileceklerinin masada olduğunun altını çizdi. Karaoğlan, "Tadilata çoktan başlamış ya da tadilatını bitirmiş kişiler ise; tadilatın başlandığı, tamamlandığı durumlarda doğal olarak zararın belirlenmesi için eksper incelemesi gerçekleştirilemiyor. Bu noktada sigortalının yapması gereken, evin hasarlı hallerinin fotoğraflarını ya da başkaca delillerini arabulucuya veya varsa avukatına iletmek tahmini zararını ve talebini bildirmek olacaktır. Burada ispata yönelik bu belgeleri, mahkemelerde delil olarak sunulan belgeler gibi algılamamak lazım. Arabuluculukta önemli olan DASK'ı, zararın gerçekten ödeme miktarından daha fazla olduğu hususunda ikna edebilmektir. Bu nedenle, belgelerin resmi belge niteliğinde olması koşulu aranmamaktadır. Burada mahkeme gibi doğrudan bir yargılama ve hüküm söz konusu olmayacak. Arabuluculuğun tarafları olan hak sahipleri ve DASK arasında bir uzlaşma olacaktır" dedi.

Konut sahipleri dikkat! Bunu yapan kiracısını evden çıkaramayacak!

Kamu bankalarında konut kredisi faizleri arka arkaya değişti! İşte konut kredisi ödeme tablosu...

Uzmanlar emlak vergisinin düşürülmesini istiyor! 'Yüzde 1'e düşürülmeli'


Geri Dön