28 / 04 / 2024

Depremde 52 kişiye mezar olan bina ile ilgili kahreden detay!

Depremde 52 kişiye mezar olan bina ile ilgili kahreden detay!

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkılan ve 52 kişinin yaşamını yitirdiği apartmana ilişkin 5 sanık hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Depremde 52 kişiye mezar olan binanın yapımında yönetmeliklere uyulmadığı öğrenildi.



İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, sorumluluk alanındaki Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi Dedekorkut Caddesi'nde Pazarcık merkezli meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 52 kişinin hayatını kaybettiği CCK Yapı Apartmanı C Blok'a ilişkin yürütülen soruşturma tamamladı.

Tutuklu sanıklar Ali Ş, Serdar Çelebi K, Vedat A, Veysi T. ve aynı zamanda, Yunus K. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçundan iki yıl 8'er aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis istenen iddianame, İslahiye Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Sanıkların kusurlu olduğuna yönelik Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünce düzenlenen bilirkişi raporuna yer verilen iddianamede, dosya çerçevesinde binaya ait zemin etüt raporu, mimari, statik, elektrik ve tesisat projelerinin olmadığının belirlendiği yer aldı.

Depremde 52 kişiye mezar olan bina ile ilgili kahreden detay!

BİNALARIN YIKILMASINDA KUSURLARI BULUNDU

Binanın yapı müteahhidi Yunus K. ve binada şantiye şefleri olarak çalışan sanıklar Serdar Çelebi K. ile Veysi T'nin binanın yapım tarihinde geçerli olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalara İlişkin Yönetmelik esaslarına yeterince uymadıkları belirtilen iddianamede, sanıkların dönem itibarıyla bilim ve fennin gerektirdiği teknik koşullara aykırı davranarak binanın yıkılmasında kusurlarının bulunduğu ifade edildi.

Söz konusu binayı denetlemekle yükümlü şirket yetkilisi sanık Vedat A. ile şirkette proje ve uygulama denetçisi olarak bulunan Ali Ş'nin ilgili tarihte yürürlükteki yönetmeliğe uymadıkları belirtilen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:
Depremde 52 kişiye mezar olan bina ile ilgili kahreden detay!
"Nitekim dosya arasında yer alan bilirkişi raporunda da görüleceği gibi sanıklar Yunus K, Serdar Çelebi K. ve Veysi T'nin binanın yapım süresince donatı ayrıntılandırması yetersiz olması ve etriye sıklaştırmalarının yeterli yapılmaması nedeniyle apartmanın yıkılmasına sebebiyet verdikleri ve diğer sanıklar Vedat A. ve Ali Ş'nin ise binanın yıkılmasına sebep olan kusurları yeterince denetlemeden binanın yapılmasına onay verdikleri belirlenmiştir."

Sanıkların binanın yapımında çalıştıklarını bilmedikleri yönündeki savunmalarının suçtan kurtulmaya ilişkin olduğunun anlaşıldığı ve buna itibar edilmediği aktarılan iddianamede, şüphelilerin kusurları oranında binanın yıkılmasına ve bu suretle ölümlere sebebiyet vererek üzerlerine atılı suçu işledikleri paylaşıldı.

Kirada fahiş zamlar son buluyor! Dijital kayıt sistemi geliyor!

GYODER Başkanı Kalyoncu, kiraları düşürecek yeni konut modelini duyurdu!

Benzin, motorin ve LPG’de yılın son indirimi! Duyanlar istasyonlarda kuyruk oluşturacak!


Geri Dön