27 / 04 / 2024

Konut sahipleri dikkat! Bunu yapan kiracısını evden çıkaramayacak!

Konut sahipleri dikkat! Bunu yapan kiracısını evden çıkaramayacak!

Son zamanlarda artan konut fiyatları ve kira bedelleri, konut sahipleri ve kiracılar arasında gerginliğe sebep oldu. Konut sahipleri kiracıları konuttan çıkarmakta zorlanırken, dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunuyor.



Konut sahipleri, kiracıları konuttan çıkaramama sorunuyla karşı karşıya. Kiracılar, hukuki önlemler alarak konutlarını koruma altına alıyorlar.

KİRACIYI EVDEN ÇIKARMAZ

Konut sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira kontratları bir yıllık olarak yapılıyor. Fakat orada yazılı olan tarihin uygulaması farklı şekilde oluyor. Bir yıl dolarsa konut sahibi kiracının kapısını çalarak konuttan çıkmasını isteyemiyor.

Bu konuda yasa, tümüyle kiracıların yanında bulunuyor. Bir yıl dolmuşsa kiracı isterse konuttan çıkar ve isterse çıkmaz. Bu hak, yasa tarafından kiracıya veriliyor.  Bu doğrultuda, kira sözleşmesi de her yıl otomatik olarak yenileniyor. Dolayısıyla konut sahibi kiracıyı bu gerekçe ile konuttan çıkaramıyor.

Konut sahipleri dikkat! Bunu yapan kiracısını evden çıkaramayacak!

12 YIL UYGULAMASI

Konut sahibinin kiracıyı konuttan çıkarabilmesi için kira sözleşmesinin 10 senelik süresinin dolmuş olması gerekiyor. Fakat bu, konut sahibinin 10 sene dolar dolmaz kiracıyı evden çıkarabileceği anlamına gelmiyor. Bu durumda kiracı istemezse konut sahibi mecburen mahkemeye gitmek zorunda kalıyor. Mahkeme de 2 senede sonuçlanacağı için bir kiracı, konut sahibi tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin 12 senesin sonunda konuttan çıkarılmış oluyor.

Konut sahipleri dikkat! Bunu yapan kiracısını evden çıkaramayacak!

MUHTEŞEM FORMÜL

Konut sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda adeta akıl oyunları oynanmaya başlandı. Her iki taraf da kendi çıkarmadıkları için her yolu deniyor. Yasal uygulamalardaki açıkları lehlerine kullanan taraflar birbirlerine adeta tuzak kurabiliyorlar.

9 senesi dolan kira sözleşmesinde 10’ncu sene zam yapılırken kiracılar konut sahiplerine bir miktar da yüksek bir zam teklif ederek bunu yeni bir kira sözleşmesi ile kayıt altına almayı öneriyor.

Bunu kabul eden konut sahibi aslında kiracıya çok büyük bir koz veriyor. Zira yeni kira sözleşmesi imzalandığı zaman önceki kira sözleşmesinin hükmü ortadan kalkıyor. Dolayısıyla 10 sene kuralı sıfırlanıyor. Kiracının konuttan çıkarılması için konut sahibi artık 12 sene daha beklemek zorunda kalıyor.

Kamu bankalarında konut kredisi faizleri arka arkaya değişti! İşte konut kredisi ödeme tablosu...

Uzmanlar emlak vergisinin düşürülmesini istiyor! 'Yüzde 1'e düşürülmeli'

Milyonları ilgilendiriyor! Kentsel dönüşümde ‘salt çoğunluk’ detayı!


Geri Dön