Kent Haberleri

Adalılardan 'Yapılaşma dursun' talebi: Revize edilen imar planlarına itiraz geldi!

Adalılar, revize edilen imar planlarına itirazda bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde toplanan Adalılar, bölgeyi koruyacak bir imar planın yapılması gerektiğine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

İstanbul Adalar’da vatandaşların  tepkileri sonucu revize edilen imar planlarına Ada halkından itiraz geldi. Adalılar yaptıkları çağrıyla dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İstanbul’da yer alan İl Müdürlüğü'nde bir araya geldi. 

İtiraz dilekçelerini sunan Adalılar, “Adalar’ı korumayan Revize İmar Planı’na Adalılar’dan itiraz” başlıklı bir açıklamada bulundu. 

YAPILAŞMA DURMALI 

BirGün'den Yusuf İris'in haberine göre; “Adalar’ı korumayan Revize İmar Planı’na Adalılar’dan itiraz” başlıklı açıklamada "Adalar ilçesi için hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planlarına ilçe sakinleri ve meslek örgütleri itirazda bulunmuş, iptal davaları açılmıştı. Bugün yeniden revize edilerek askıya çıkarılan imar planlarına Adalılar itirazda bulundu. Adalılar, ilçede yapılaşmayı ve afet risklerini arttıracak bir plan yerine, Adalar’ı doğal, tarihi ve kültürel dokusu içinde gerçekten koruyacak bir imar planı yapılmasını talep ediyor" ifadelerine yer verildi.  

Adalılar, yaptıkları itirazlarında daha önceki itiraz gerekçelerine önem verilmediğine, katılım sürecinin işletilmediğine vurgu yaparken, Adalar’ın doğal, kültürel, mimari özelliklerinin dikkate alınmadığı ve turizm-ticaret eksenli yapılaşmanın öngörüldüğü de aktarıldı. 

Önceki plana en önemli itiraz nedenlerinden ÇŞB tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen Adalar’da, kıyıların imar planı dışında bırakılması olduğu anımsatılırken, revize edilerek yeniden askıya çıkarılan planlarda bunun devam ettiğine vurgu yapıldı. 

Adalılar imar planında Adalar’ın kıyısı olmayan, Tavşan Adası, Yassıada, Sivriada’nın koruma dışında bırakıldığı bir bölge gibi gösterilmesine karşı çıkıyor. Deniz hayatının korunacağı, ormanların yapılaşmaya açılmayacağı, kıyılara erişimin kesilmediği bir koruma planı hazırlanması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Adalılar, itirazların dikkate alınarak sorunların çözüldüğü bir imar planının bir an önce hazırlanmasının gerekli olduğunu belirtti. 

Konu ile ilgili yapılan açıklama şu ifadeler kullanılarak sonlandırıldı:

"Mevcut plan, ulaşım planı ve ziyaretçi yönetim planı yapılmadan hazırlanmış. Daha önceki planların da iptaline sebep olan bu eksikliğin giderilmesi, fay hattına çok yakın olan Adalar’da deprem gibi afet risklerinin, jeoloji ve ekoloji bilgilerinin imar planında mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Plan kararlarına dayanak oluşturacağı aktarılan ‘Kentsel Tasarım Rehberi’, imar planıyla birlikte sunulmamış. Adalar’daki kültürel miras envanteri tamamlanmamış ve ilçenin çoğulcu yapısı gözetilmemiş, kimi tarihi ve dinî yapılara planda yer ayrılmadığı gibi, kimilerinin yanına eğlence tesisi kurulması öngörülmüş. UNESCO Dünya Mirası listesine aday bölgede çok önemli tarihi yapıları ve yerleşimin genel dokusunu koruyacak ilkeler belirtilmemiş."

Bankalardan altın alanlar yandı! 'İstediğin zaman fiziki olarak al, masraf yok' diyorlar! Sakın inanmayın!

Üsküdar Belediyesi'nden Hilmi Türkmen'in arsa ve konut satışı iddialarına yanıt geldi!

O fay hattı için alarm verildi: 7'den büyük depremle domino etkisi olabilir!