28 / 04 / 2024

Adana Marina Port projesini kente kazandırmalıyız!

Adana Marina Port projesini kente kazandırmalıyız!

Adana'nın önemli iş adamlarından olan ve özellikle STKlar özelinde aktif bir isim olan Tamer Gülcan ile hem inşaat sektörünü hem de genel ekonomik göstergeleri anlattı...




GAZETTE'nin gündem belirleyen röportajları "Esra'nın Gündemi" ile devam ediyor. Adana'nın önemli iş adamlarından olan ve özellikle STKlar özelinde aktif bir isim olan Tamer Gülcan ile hem inşaat sektörünü hem de genel ekonomik göstergeleri konuştuk. Esra Biricik'in sorularını yanıtlayan Gülcan .Türkiye'nin ekonomisine olan inancının tam olmasının yanı sıra,  Adana  özeliyle de ilgili birçok projenin altına imza atmaya hazırlanıyor. 



Tamer Gülcan kimdir? 


Tamer Gülcan, Adana'nın Ceyhan ilçesinde 1965'te doğmuş. ilköğretim, ortaokul ve liseyi Adana'da okuduktan sonra üniversite eğitimini Selçuk Üniversitesi Mimarlık bölümünde tamamlamış. "1988'de mezun olduktan sonra hemen iş hayatına atılmış ve o günden beri de inşaat sektörü ile mimarlıkmühendislik proje sektöründe iş hayatına başarılı bir şekilde devam ediyor. Tamer Gülcan evli, 2 tane oğlu var. Bir tanesi üniversite de bir tanesi lisede okuyor. Hayatını Adana'ya adamış Tamer Giilcan'a tamamen bir Adana sevdalısı diyebiliriz. 


Tamer bey bize inşaat sektöründen biraz bahsedebilir misiniz ?Tabi Adana özelinde bu sektörün durumu hakkında olursa sevinirim. 


İnşaat sektörü Türkiye'nin otomotiv sektörüdür.Türkiye'de inşaat sektörünün yaklaşık 400 kalemi vardır birbirine bağlı. Dolayısıyla ülke ekonomisine çok ciddi payı vardır.lnşaat sektörünün hareketsiz olduğu dönemlerde ciddi anlamda işsizlik ortaya çıkar çok ciddi katkısı vardır bizim sektörün.Aynı anda inşaat malzemeleri konusunda Türkiye'de ki sirkülasyonu sağlayan tek sektördür.Yani çimento,demir,beton,seramik,ca m,mutfak do lapları,kapı,pencere gibi bir sürü kalemler var.Sadece bu kalemlerde kalmayıp inşaat bittikten sonra da tekstil sektörü, beyaz eşya sektörünü,halı sektörünü de hareketlendiren bir sektördür .Siz evi aldınız, evi yapan ayrı bir kategoride çalışır,evi alanda evin içini yapmak için başka şeyler alır. Dolayısıyla burada bu inşaat sektörünü birbirine bağımlı 400 kalem diye söyleyebiliriz.Son zamanlarda biliyorsunuz tabi Türkiye'de inşaat sektörü çok hızlı bir hareket içerisine girdi. Ancak etrafımızda yaşanan olumsuz tablolar, yaşananlar Türkiye ekonomisine de olduğu gibi inşaat sektörünü de etkiledi. Ama yine de bu etkilenmeye rağmen inşaat sektörü ülkenin hareketini sağlayan sektör olarak devam etmekte.Sıkıntıları yok mu, var.Kendi şehrimize gelecek olursak Adana'da şu an da inşaat sektörü yeni bölgeler de çok ciddi anlamda hareketli.Adana'nın doğusu ve vasfına baktığımızda iki aksta büyüyor şehir şu anda.Doğuda sarıçamda,batıda Çukurova bölgesinde, Gürselpaşa çevresinde bir ilerleme var. 


" ADANA GÖNÜLLÜSÜYÜM" 


Tabii ki biz Adana'nın yapılaşmasının çok daha iyi olması için çaba gösteren firmalardanız.Ben aynı zamanda geçmiş dönemde (AGİAD) Adana Genç İş Adamları Derneği'nin başkanlığı yaptım.Mimarlar odasında bir dönem yönetim kurulu üyeliği yaptım.Hala şuan da Adana Müteahhitler Derneği ikinci başkanıyım. Güçbirliği vakfında yönetim kurulu üyesiyim. Çukurova sanayi iş adamları derneği federasyonunda başkan yardımcılığı yapıyorum. Dolayısıyla Adana'da sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili çok gönül desteği veren bir arkadaşınızım, istiyorum ki Adana gerçekten bulunduğu konumdan çok daha iyi ilerleyebilsin.Hem inşaat sektörü olarak hem turizm sektörü olarak hem ticarette hem sanayi de hem de tarımda. 

Çünkü bu hepsini bir arada bulundurabilen Türkiye'de olan çok ender şehirlerden biriyiz biz.Yani ikliminden dolayı tarımı çok iyi kullanabilme şansı olan bir yerdeyiz. 3 ürün alabiliyor bu şehir.Ürettiği ürünleri Avrupa standartlarında veya Asya ülkelerine Rusya gibi ülkelere çok rahat pazarlama kabiliyeti olan bir şehir.Sanayiye baktığımızda organize sanayi gerçekten son zamanlarda ciddi atak içerisinde.Turizmle de inşallah çok ciddi yatırımlar ilerde çok farklı bir boyut alacak.Bu açıdan Adana'nın sadece inşaat sektörüyle anılmasını değil bunun yanında diğer yelpazelerinde bu şehrin ekonomisine ve yaşamına katkısı olacaktır diye düşünüyorum. 


"BAKANIMIZ BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ" 


İnşaat sektörünü kısaca özetleyecek olursam Türkiye'nin genelinde olduğu gibi İstanbul'u, Ankara'sı, İzmir'i, Konya'sı gibi her yerde bir inşaatta hareket var.Kentsel Dönüşüm hamlesi var.O da bana göre çok doğru bir hamle. Sonuçta kentsel dönüşüm de sadece binaları dönüştürmüyorsunuz, insanların yaşam kalitelerini de dönüştürüyorsunuz.Amacımız bu ülkede insanları çok daha iyi yaşatabilmek.Tüm ülkede yaşayan insanların yaşam kalitelerini ne kadar yukarıya çekersek bu ülkenin geleceğine katkı sağlamış oluruz. Şu anda da bu dönüşüm gerçekten Türkiye'nin her yerinde hızlı bir şekilde devam ediyor.Adana'da da kentsel dönüşüm hızla devam etmekte. 

İnşallah önümüzde ki yıllarda daha da iyi büyüyecektir.Çünkü Adana'nın bir şansı da 30 yıl sonra ilk defa Adana'da icra makamında önemli bir bakanlık geldi Adana'ya. Sayın Güldemet Sarı mimar meslektaşımız. Çevre Şehircilik Bakanı olması Adana'yı fevkalade mutlu etmiştir. İnanıyoruz ki bu seçimden sonra önümüzde ki dönemlerde sayın Bakanında hamleleriyle, burada ki sivil toplum kuruluşlarının Sayın Bakan'a destekleriyle mutlaka Adana'da çok daha iyi projeler üreteceğine inanıyorum.Çünkü kendisinin mimar olması bizi gerçekten heyecanlandırıyor. Bölgede yapılacak olan yatırımların önünü açabileceğini düşünüyorum. 


"ADANA MARİNA PORT" PROJESİ 


Bilhassa 10.dönem AGİAD başkanlığını yaptığım dönemde bir "Adana Marina Port"la ilgili proje yarışmamız olmuştu.Seyhan baraj gölü üzerinde Adana'ya farklı bir kimlik kazandırabilecek,spor turizmini Adana'ya ve ülkemize taşıyabilecek bir projedir bu.İnşallah bu "Adana Marina Port"projesi hayata geçtiği zaman Adana'mız hem yerli turizm hem yabancı turizm olarak çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum.Bu konuda da gerekli projeler şimdiki sayın agiad başkanımıza teslim edildi.Diğer büyükşehir başkanımıza,valiliğe ve bakanlığa projeler teslim edildi.İnşallah takip ederek sayın bakanımızın da katkılarıyla bu projeyi Adana'ya kazandırabiliriz diye umut ediyorum. Çünkü biraz evvel Adana'mızın ekonomisiyle ve turizmiyle ilgili konuşurken baktığınızda Büyükşehir'e yatırım yapacak olan insanların 5 kriterinin hepsinin de Adana'da olduğunu görüyorsunuz.Yani bugün otoyol bağlantılarının olması,havaalanın olması, demiryolları bağlantısının olması, liman bağlantımızın olması ve 5 yıldızlı otel sayımız.Yani baktığımız zaman bu 5 kriterin hepside bölgemizde ve şehrimizde bulunmakta.Dolayısıyla yerli ve yabancı yatırımcının gerçekten çok gözdesi olan bir şehiriz. Ben inanıyorum ki önümüzdeki 5 ile 10 yıl içerisinde ki Adana İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük lokomotif ekonomisi olacaktır ve gelen göçü daha da zengin hale getirerek .Türkiye'nin ikinci önemli ekonomisi haline getirecektir. 


"ADANA TURİZMİN MERKEZİ OLABİLİR" 


Bu arada tabi şehrimizle ilgili sosyal yaşamadadeğinmeden edemeyeceğim. Gerçekten Türkiye'nin önemli kentlerinden burası.Baktığınızda 200 km içerisinde her şehre nasip olmayacak mekanlara sahibiz.50 km sonra Karataş'tasınız, 100 km sonra Mersin sahillerindesiniz, 100 km sonra Hatay'da İskenderun sahillerindesiniz, 1 saatlik yukarı mesafemizde dağ turizmimiz var, 2.5 saatte kayak turizmimiz var Erciyes'te. Dolayısıyla Adana'mızı iyi kullanarak hem ekonomiyi canlı tutarak hem turizm sektöründe ciddi anlamda katkı sağlamayı gerçekleştirebiliriz. 


"ADANA'NIN HER YERİNDE ŞANTİYELERİMİZ VAR" 


Ben 27 yıllık mimarım bunun 25 yılını serbest çalışarak yani mimarlık ve müteahhitlik yaparak geçiriyorum, şu ana kadar şehrin muhtelif bölgelerinde Süleyman Demirel Bulvarı Hayal Park Reşatbey, Gazipaşa Bulvarı, Ziyapaşa Bulvarı, Atatürk Caddesi gibi bölgelerde çok ciddi inşaatlarımız oldu. Biz aynı zamanda uygulamalı inşaat fırmasıyız Hayal Park civarında büyük siteler yaptık yaklaşık 700'e yakın konut yaptık şu ana kadar Adana'da şu anda da inşaat sektörüne yine devam etmekteyiz. Turgut Özal'da bir inşaatımız mevcut İnşaat sektörünü seviyoruz mesleğimiz olduğundan dolayı da bu meslekte daha ileriye gitmek için sürekli kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz fuarlara katılıyoruz yeni projeler hazırlıyoruz, yaptığımız projelerle Adana'ya farklı bir pencere kazandırmaya çalışıyoruz çünkü bina standartlarını kalitelerini biraz daha yukarı çekmeyi kendimizde sosyal sorumluluk olarak görüyoruz çünkü mimar olmak biraz daha bu konularda daha duyarlı çalışmamız gerektiğini ortaya çıkartıyor o açıdan Ekonomi Mimarlık inşaat şirketi adı altında inşaatlarımıza devam ediyoruz. 


Ev fiyatlarının artması sizi korkutuyor mu? 


Konut fiyatlarının artması göreceli neye göre artıyor neye göre azalıyor ? İmalat kalitesi ile doğru orantılı olarak artar ancak Adana'mızda arazi fiyatları belli noktalarda gerçekten çok yukarıda arazilerin yüksek olması da otomatikman maliyetlere yansıyor buda fiyatları yükseltiyor ama tabi burada fiyatlar göreceli yapılan inşaatların inşaat kalitelerine göre de değişebiliyor. Metrekare fiyatları şehir merkezindeki fiyatlarla birbirinden farklı buda gayet doğal. Ana bu sure içerisinde bizde isteriz ki müteahhit olarak insanların ulaşabileceği rakamlarda daireler yapmaya çalışalım çünkü rakamları çok fazla yukarı çıkması alım gücünü azaltır dolayısıyla hiç kimse yaptığı ürünün satılmaması gibi düşünceyle karşılaşmak istemez o yüzden Adana'da Ekonomi ye itibar edilecek daireler olduğuna inanıyorum ama tabii ki daire fiyatlarının uygun hale gelmesi tamamen malzeme ve arazi tahsiliyle alakalı. O konuda bizde yeni araziler üretilmesi konusunda yetkililere çağrı yapıyoruz sonuçta ne kadar Adana ile alakalı araziler artarsa o zaman arsa fiyatları dengeli bir hale geldiğinde konut fiyatları da uygun hale gelecektir. 


Şu anda Türkiye'nin geleceği sıkıntı içerisin de, Rusya ile komşu ülkelerle sıkıntılar var problemler var insanlar bu yüzden yatırım yapmaktan çekiniyorlar bunun sektöre zararı var mı? 


"HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEMEK GEREKİYOR" 


Mutlaka vardır Dünyanın her yerinde sadece Türkiye'de değil coğrafi konumumuzdan dolayı sıkıntılar var.Tabii ki para güvenli yer ister.Yatırımcı parasını harcayacağı bu paranın geri dönüşünden şüphesi olmaması lazım dolayısıyla güvenlik çok önemli katılıyorum etraftaki sıkıntılardan dolayı yatırımcı biraz daha dikkatli yerli ve yabancı yatırımcı zaten yabancı yatırımcı sıkıntılı bölgeye girmiyor.Türkiye'de şu var genç nüfusu fazla olan bir ülke çalışan bir ülke üreten bir ülke bu özelliğini kaybetmeden yürümesi lazım. Etrafımızda yaşanan olaylar olumsuz da olsa bizim motivasyonumuzu düşürmemiz lazım çünkü hayat devam ediyor.Tabi bunu yaparken e etraftaki olumsuzlukları düşünerek hareket etmesi gerekir yatırımcıların.Rusya ile yaşanan kriz ve Suriye ile olan göçler Irakta yaşananlar otomatik anlamda Türkiye'yi etkiliyor etkilememesi imkansız çünkü bu ülkeler dış ticaretimiz olan ülkeler ama ben inanıyorum mutlaka bu kaos bitecek bittiğinde de Türkiye'nin bilhassa bu bölgesi altın çağı olur. Çünkü bu bölgedeki insanlar iş yapıyor. Bugün Gaziantep'te marka kelimesinin gerçeği bunlar. Çok ciddi ticareti iyi olan bir şehir Rusya ile olan narenciye ticareti bizde üretilen narenciyelerin yüzde doksanı Rusya da değerleniyor.O yüzden krizler bu bölgeyi etkiliyor.Bu krizler hiçbir zaman bitmeyecek değil mutlaka bir şekilde döner önemli olan o dönme olayı dönüş zamanına kadar Türkiye kendi ülkesinde bu işi yapanlara sahip çıksın kaldı ki son zamanlarda yaşanılan ihracat sıkıntıları devletimiz bir şekilde siibvanse etmeye çalışıyor tabi her şeyi devletten beklememek gerekiyor özel sektör de kendine bir duruş sergilemek zorunda. Önemli olan bu sıkıntıları en az zarar ile geçebilmek. 


2016'dan neler bekliyorsunuz? 


7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında bir çalkantı yaşadık ve sonrasında da istikrarlı bir süreçle daha iyi bir ekonomik beklentimiz vardı ama Rusya krizi ve Suriye'de yaşanılan olayların farklı şekilde gelişmesi biraz sıkıntı yarattı ama ben ikinci çeyreğe doğru Türkiye'nin tekrar doğru bir rota ile gidilebileceğine inanıyorum yani 2016 kayıp yılı diye düşünmüyorum.2016'nın özellikle ikinci çeyreğinde ekonomisinin daha rahatlayabileceğini düşünüyorum. 


Gazette



Geri Dön