03 / 05 / 2024

Adana Yumurtalık'ta imara aykırı uygulamalar mı yapıldı?

Adana Yumurtalık'ta imara aykırı uygulamalar mı yapıldı?

Türkeş Filik'in Belediye Başkanlığı yaptığı Adana'nın Yumurtalık ilçesinde imar yönetmeliğine aykırı uygulamalar yapıldığı, Yumurtalık Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.



Türkeş Filik'in Belediye Başkanlığı yaptığı Adana'nın Yumurtalık ilçesinde imar yönetmeliğine aykırı uygulamalar yapıldığı, belediyeye ait gayrimenkullerin yandaş kişilere değerinin çok altında verildiği, kadrolaşmada eş-dost ilişkilerinin ön plana alındığı konuları halk arasında tartışılırken, Yumurtalık Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. 


Aynı alanda Yumurtalık Belediyesi'ne ait deniz kenarında 6 trilyonluk değeri olan arsayı SANKO A.Ş.'ye ihalesiz 600 milyara vererek kamuyu zarar uğratmıştır. Alınan bilgilere göre, Yumurtalık belediyesinin SANKO A.Ş.'nin sahasında yapmış olduğu imar uygulaması  Adana  Bölge İdare Mahkemesi'nin 2014-2775 esas sayılı kararı ile bozmuştur. Çünkü arsalar uygulama ile yer değişmiştir. Yumurtalık Belediyesi idare mahkemenin bozduğu saha ya yeniden inşaat ruhsatı vererek mahkeme kararını tanımamıştır. 


Şikayetçiler, ayrıca belediyenin taşınmazlarının ucuz fiyatlarla yandaşlara satıldığı konusuyla ilgili olarak şöyle dediler: 


"Yumurtalık Belediyesine ait taşınmazlar Yumurtalık icra idaresince 2011- 126 esas kararıyla açık artırma usulüyle satışa çıkmıştır. 24-25-26- 03.2015 tarihlerinde adliye binasında yapılan ihaleye Yumurtalık Belediye başkanı kamera görüntülerinden de anlaşılacağı gibi tüm personelini icra dairesi önünde bekleterek aşağıda adı geçen firmalardan başkalarını ihaleye girdirmeyerek devletimizi büyük zarara uğratmıştır. Devletimizin zararı, yapılacak bir soruşturma sonucu ortaya çıkarılacaktır. İhale, başkanın müdahalesi sonucu şöyle sonuçlanmıştır:


YUMURTALIK BELEDİYESİ'NİN İCRA KANALIYLA SATILAN ARSALARIN GERÇEK DEĞERİN ÇOK ALTINDA SATILMASI


eli Taş, vekaleten Ömer Öztekin adına 350 ada 1 parsel, 354 ada 1 parsel, 361 ada 1 parsel Akyuva mahallesi 3 adet arsanın gerçek değeri 1 milyon iken 170.000 TL'ye satılmıştır. Prolant mühendisliğin aldığı 593 parsel küçük yumurtalık mahallesi 35 dönüm nar bahçesini gerçek değeri 1.5 milyon iken 255 bin liraya satılmıştır. 


Prolant mühendisliğin aldığı Gülovası mahallesinde 17 adet arsa parsellerin gerçek değeri 2 milyon lira iken 261 bin 500 liraya satılmıştır." Şikayetlerden bazıları da şöyledir: Akdeniz mahallesi 308 ada 12 parsel Özçeller inşaat tarafından yapılan imar durumu A5 olarak verilmiş iken dönemin imar müdürü ve belediye başkanı A6'ya çevirmiş, hukuksuzluğu çekme mesafelerine uyulmamıştır. 


Ayas mahallesi 278 ada 2 parseldeki Yaşar Arpacık'a ait yapının imar durumu A5 olarak verilmiş ve kıyı kenar çizgisi içerisine inşaat ruhsatı verilmiş, ayrıca 2 adet bodrum yol seviyesi üstünde yapılmış, komşu mesafesi uygulanmamıştır. 

Ayas mahallesi 156 ada 1 ve 16 parsel yol olduğu halde tevhid yapılmadan B4 olan imar durumu B8 olarak ruhsat ve B blokuna belediye başkanı tarafından ruhsat verilmiş, afet yasasına aykırılık suçu işlemiştir." 


Yumurtalık İlçesi'nin 1987 İmar planı 1/1000 ölçekli Kemalpaşa mahallesinde Şerife Saraç'a ait inşaata 239 ada 4 parsel, ruhsat verirken 1987 yılını baz almış olup imar durumu 2 kat iken 06.08.2012 tarihinde imar durumu 6 kat olarak verilmiştir. 




Adana Bölge 


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Devletin yolu önce arsaya ardından da konut alanına çevrildi. 4 katlık yere 8 katlı inşaat yapılmasına göz yumuldu. Bu yetmedi insan hayatı hiçe sayılarak 3 kolonu iptal edilen binaya iskân verildi.


Yumurtalık Belediye Başkanı Türkeş Filik'in imar alanında kişiye özel uygulamalara onay verdiği iddiaları ilçenin en önemli gündem maddesi oldu. İddialara göre Başkan Filik, en temel imar kurallarını ihlal etmekten çekinmeyerek devlete ait yolun bir bölümünün gaspına yeşil ışık yaktı. 4 katlık alana 8 katlı binanın yapılmasına da onay veren Başkan Filik'in, Afet Yönetmeliği'ne aykırı şekilde insan hayatını hiçe sayarak 3 kolonu iptal edilen binaya iskân verdiği de iddialar arasında. Adana'nın sahil ilçelerinden Yumurtalık'ın MHP'li Belediye Başkanı Türkeş Filik'in başını ağrıtacak imar yolsuzluğu iddialarının ardı arkası kesilmiyor. En önemli iddialardan biri Ayaş Mahallesi 156 ada 1 ve 16 parsele yönelik ayrıcalıklı uygulamalar yapıldığı yönünde. İddialara göre, Ayaş Mahallesi Hükümet Caddesi ile Akdeniz Caddesi'nin kesiştiği köşede yapılan 3 bloklu bina için keyfi kararlar alınırken aynı anda İmar Kanunu ve Afet Yönetmeliği ihlal edildi.


SUÇ ÜSTÜNE SUÇ

Devlete ait olan yolun bir bölümü önce arsaya ardından da konut alanına dönüştürülürken, imarda 20 metre olarak belirlenen yolun 10 metre daraltılmasında bir yanlışlık görülmedi. İmar Kanunu'na göre iki alanın birleştirilmesi gerekirken bu işlem yapılmadan yeni bir bloğun inşa edilmesinin yolu açıldı. İmarda 4 kat hakkı bulunmasına rağmen yasaya aykırı şekilde 8 katlık inşaat için ruhsat verildi. Fazla kat çıkarılmasına göz yuman belediye son olarak insan hayatını hiçe saydı. Projede bulunan 3 kolonun iptal edildiği B Blok'a Afet Yönetmeliği'ne rağmen iskân veren Yumurtalık Belediyesi suçunu perçinledi. Bunu yaparken de inşaat mühendisinin imzasının olmayışına da ses çıkarmadı. Yumurtalık Belediyesi'nin 2 blokta imara aykırı şekilde 4'er kat çıkılmasına izin vermesi sayesinde fazladan 24 daire yapılması sağlanarak yaklaşık 5 milyonluk rant vurgununa olanak sağladığı ileri sürüldü.


Sabah



Geri Dön