27 / 04 / 2024

Adana'da yeşil alana gençlik merkezi yapılmasına karşı çıkılıyor!

Adana'da yeşil alana gençlik merkezi yapılmasına karşı çıkılıyor!

Çevre Mühendisleri Odası Adana Bölge Temsilciliği, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ele alınan Merkez Park, Demir Köprü ve Seyhan Nehri arasında kalan yeşil alana, gençlik merkezi yapılmak istenmesine tepki gösterdi...




Çevre Mühendisleri Odası  Adana  Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Doğan, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ele alınan Merkez Park, Demir Köprü ve Seyhan Nehri arasında kalan yeşil alana, gençlik merkezi yapılmak istenmesine tepki gösterdi. Doğan, yaptığı yazılı açıklamada 'Adana halkına büyük haksızlık' olarak değerlendirdi. Yeşili yok etmenin ve bunu –gençlik merkezi v.s.– gibi masum gerekçelerle yapılaşmaya açmanın farklı bir yönüyle karşı karşıya kalındığını savunan Doğan, “Yeşili günden güne azalan, kişi başına düşen yeşil alan miktarı Avrupa ülkeleri ortalamasının çok altında olan ilimizde, bu durum kabul edilemez.” dedi. 


Yeşil alanların çevre ve insan sağlığına sağladığı yararlara dikkat çeken Kenan Doğan, “Bitkiler fotosentez yolu ile havadan karbondioksiti alır, havaya oksijen verir. 40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür. Yeşil alanlar şehirlerde hava kirliliğini önleme, temiz hava sirkülasyonunu sağlama, iklimi yumuşatma, yaşanabilir bir çevre oluşturma açısından büyük öneme sahiptir. Yapılması düşünülen mevcut proje ve çevreyi olumsuz etkileyecek benzer girişimler için ‘doğayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık’ ilkesiyle hareket etmediğimiz sürece sürdürülebilir bir gelecekten söz etmek mümkün olmayacaktır.” ifadelerine yer verdi. 


Çevre mühendislerinin, özveriyle gerçekleştirdiği ‘çevre danışmanlığı’ işinin 21.11.2013 günü Resmi Gazetede yayımlanan Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelikle çevre ile alakası olmayan birçok meslek grubunun bu işi yapmasına neden olduğunu aktaran Doğan, çevre mühendislerine sınav şartı ile eğitimlerinin sorgulanır duruma geldiğini vurguladı.



Haberler



Geri Dön