28 / 04 / 2024

Adana'daki metro inşaatına ilişkin 6 soru TBMM'de!

Adana'daki metro inşaatına ilişkin 6 soru TBMM'de!

Adana'daki metro inşaatının Bakanlığa devredilmesi talebi meclis gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



Adana daki metro inşaatına ilişkin 6 soru TBMM de!

CHP  Adana  Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana'daki metro inşaatının Bakanlığa devredilmesi talebine ilişkin soru önergesi hazırladı. CHP'li Bulut sorularının Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Bulut önergesinde "Seçim bölgem Adana'nın ulaşım sorununu çözmesi için yapımı planlanan metro (hafif raylı sistem) için ilk adım Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 22 yıl önce atılmıştır. Dış kaynaklı hazine garantili krediyle 526 milyon dolara inşa edilen 13.5 kilometrelik metroya ilave olarak planlanan 10,3 kilometre uzunluğundaki Balcalı ve yapımı süren yeni stadyuma kadar uzanacak ikinci etap hat projesinin maliyeti de 274 milyon 300 bin dolar olarak belirlenmiştir." dedi.

"Ancak, Adana Büyükşehir Belediyesinin maddi olanakları ve İller Bankası payının yüzde 40Tıl< bölümünün, metronun kredi borcu ve faizine kesilmesi, ikinci etap çalışmalarının ve yeni yatırımların önünün kesilmesine neden olmuştur. Halkın günlük yaşantısında en çok kullandığı hastane, üniversite, adliye gibi yerlerden geçmeyen metro, milyonlarca dolarlık borç yüküyle Adana’ya ağır bir kambur oluşturmuştur." şeklinde ifadelerini kullanan Bulut "Türkiye'deki mevcut metro ve raylı sistemlerin hepsi hükümet projesi olarak yürütülmektedir. Bu projelerin tek istisnası Adana metrosudur. Adanalı hemşerilerim yeni yatırımların önüııiin açılabilmesi için metronun Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilmesini istemektedir." diyerek 6 soru sordu.

CHP'li Bulut'un soruları

1- Adana metrosu için şimdiye kadar Adana Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ne kadar para çıkmıştır? Kalan borç ne kadardır?

2- Yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Adana Büyükşehir Belediyesi söz konusu kredinin faizi için ne kadar para ödemiştir?

3- Adana'ya ve Adanahlaıa ağır bir borç yükü oluşturan metronun hükümet projesi olarak yürütülmesi için herhangi bir çalışma var mıdır?

4- Ankara, İstanbul gibi şehirlerde mevcut metro ve raylı sistemlerin hepsi hükümet projesi olarak yürütülürken. Bakanlığınız Adana metrosu için neden sorumluluk almamaktadır?

5- Adana Büyükşehir Belediyesi’nin plansızlığını Adanalı hemşerilerimizin ödemesi haksızlık değil inidir?

6- Adana'nın ulaşım sorununu çözmeye yönelik herhangi bir çalışma var mıdır?

 


Geri Dön