01 / 01 / 2025

Adem Kuyumcu: Engelli vatandaşların tatil yapabileceği tesisler yok denecek kadar az!

Adem Kuyumcu: Engelli vatandaşların tatil yapabileceği tesisler yok denecek kadar az!

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, engelli vatandaşların tatil yapabilecekleri tesislerin yok denecek kadar az olduğuna dikkati çekerek, maddi imkanı olmasına rağmen çok sayıda engellinin tatil yapamadığını belirtti.




Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, engelli vatandaşların tatil yapabilecekleri tesislerin yok denecek kadar az olduğuna dikkati çekerek, maddi imkanı olmasına rağmen çok sayıda engellinin tatil yapamadığını belirtti.


Kuyumcu, engellilerin turizm sektöründe karşılaştıkları sorunlara ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.


''Engelsiz Turizm''' hakkında bilgi veren Kuyumcu, bu kavramın engelli ve engelsiz herkesin birlikte seyahat edebildiği, tatil yapabildiği, konaklayabildiği, sosyal mekanlardan faydalanabildiği başka birinin yardımı olmadan özgür ve eşit imkanlar sunan tesisler ve aktiviteler anlamına geldiğini anlattı.


Farklı gelişim gösteren, otizmli, down sendromlu, zihinsel engelli bireylerin de refakatçileriyle tesislerden yararlanma imkanının olması gerektiğine dikkat çeken Kuyumcu, ''Turizmcilerin engelli ve yaşlılara yönelik düzenlemeler yapmaları daha geniş pazarda 12 ay açık tesisler demektir. Bu da hem karlarını arttıracak, hem ülkemiz kazanacak hem de engelli ve yaşlıların hayata katılımı için sosyal bir sorumluluk yerine getirilecektir'' diye konuştu.


Türkiye'de maddi durumu orta gelir ve üzerinde olan çeşitli sınıflardan 5 milyon engelli kişinin hiç tatil yapamadığını öne süren Kuyumcu, Avrupa'da yılda 1 kez yurt dışı tatili yapan yaklaşık 15 milyon engelli ve engelli hale gelmiş ileri yaşlıların Türkiye'ye hiç gelemediğini söyledi.


-''Sadece birkaç adım atıldı''


Türkiye'deki oteller ve tesislerin ülkede yaşayan yaklaşık 9 milyon engelli ve aileleri için sorunlar taşıdığını ileri süren Kuyumcu, ''Otellerdeki mimari engeller ve yönetenlerin, çalışanların eğitimsiz oluşunun doğurduğu engeller nedeniyle maddi imkanı olmasına rağmen milyonlarca engelli tatil olanaklarından yararlanamıyor'' dedi.


2005 yılında çıkan ''Engelsiz Erişilebilir Mimari Çevre Kanunu'' ile ''Engelsiz Ulaşım Kanunu''nu hatırlatan Kuyumcu, bu zamana kadar kanundaki düzenlemelere yönelik sadece birkaç adımın atıldığını ileri sürdü.


Kuyumcu, ''Hala engelliler, yaşlılar ve ailelerinin de diğer insanlarla birlikte bir arada tatil yapabilecekleri tesisler yok denecek seviyede'' değerlendirmesinde bulundu.


-''Terminaller gözden geçirilmeli''


Terminaller, istasyonlar ve ulaşım araçlarının engelliler için daha kullanılır hale gelmesi için bazı önerilerde bulunan Kuyumcu, engellilere uygun ulaşım servislerinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Kuyumcu, terminallerin ihtiyaç duyulabilecek yerlerinde rampalarla hareketli kaldıraçların bulunmasının da önemine dikkati çekti.


Kuyumcu, turizm işletmelerinde ve turizmle ilgili hizmetlerde görev yapan personelin, özellikle tekerlekli sandalyeli, görme ve işitme engelli kişilerin ihtiyaçlarını, sorunlarını anlayacak ve onlara yardımcı olabilecek şekilde eğitim almaları gerektiğini de belirtti.


Tesislerin mimari engellerden arındırılması gerektiğini vurgulayan Kuyumcu, bunun için hazırlanan uluslararası ve ulusal kanunlar ve mimari düzenleme ölçü standartları dikkate alınarak fiziksel uygulamaların yapılması gerektiğini söyledi.


-''Odalarda sesli uyarıcılar olmalı''


Bina girişinde basamak olmaması, asansörlerin tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun genişlikte olması, tüm kapıların minimum 90 santimetre genişliğinde olması, banyo ve tuvaletlerin uygun tasarım ve ölçülerde olması, yatak yüksekliğinin 55–60 santimetre olması gibi gibi düzenlemelerden örnekler aktaran Kuyumcu, şunları kaydetti:


''Çalışan personel akülü ve tekerlekli sandalye kullanıcılarının ihtiyaçları belirleme, iletişim sağlama ve davranış eğitimleri almalıdırlar. Odalarda görme engellilere yönelik uyarı ve alarm sistemleri bulunmalı, gerekli yerlere Braille kabartma numaraları yerleştirilmeli. Görmeyenler için zarar verebilecek unsurları engelleyici önlemler alınmalıdır. Odalarda sesli uyarıcılar bulunmalıdır.


Görme ve işitme engelliler için en önemli konu acil durumlarda kendileri için alınan özel önlemlerin varlığıdır. Bu önlemler tesise gelişlerde ayrıntılı olarak kendilerine açıklanmalıdır.''



AA




Geri Dön