22 / 11 / 2024
fuzul

Güngören'de yapılaşmamış, boş parsel yok denecek kadar az: Nüfus seyreltilmeli! 

Güngören'de yapılaşmamış, boş parsel yok denecek kadar az: Nüfus seyreltilmeli! 

1992 yılında Bakırköy’den bölünerek kurulan Güngören'de betonlaşma sebebiyle boş parsel yok denecek kadar az kaldı. Peki ne yapılmalı? İşte ayrıntılar...




Megakent İstanbul'da özellikle son 30 senedir betonlaşma hızlandı, sık sık şehrin betona gömüldüğü gündeme geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2017 yılında bu konuya değinmiş ve "Biz bu şehrin kıymetini bilmedik. Biz bu şehre ihanet ettik" demişti. 

1992 yılında Bakırköy’den bölünerek kurulan Güngören'de betonlaşma ile ilgili son rakamlar gündeme geldi. Bu konu, Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir’in imzasının yer aldığı bir imar planı değişikliği teklifinin Belediye Meclisi’nin Haziran ayı oturumuna sunulmasıyla konuşuldu. 

Güngören de yapılaşmamış, boş parsel yok denecek kadar az: Nüfus seyreltilmeli! 

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir’in imzasının yer aldığı plan teklifinde çarpıcı bilgiler yer aldı. İşte o bilgiler: 

- İlçemiz yüz ölçümü itibarıyla İstanbul'un en küçük ilçesi halinde olmasına rağmen İstanbul'un en yüksek yoğunluğa sahip ilçesi konumunda.

- İlçemizin mevcut fiili haline bakıldığında, sosyal ve teknik altyapı donatı alanına ihtiyacı olduğu görülmekte. Fakat ilçe yapılaşmamış, boş parsel yok denecek kadar.

- Hatta Kamu mülkiyetindeki parseller bile dolu. Bunların yanı sıra ilçe birinci derece ve ikinci derece deprem bölgesi içerisinde bulunuyor.

- Konut alanlarında nüfus yoğunluğu kapasiteden fazla. Bazı mahallelerde sosyal altyapı ile yeşil alan ihtiyacının ön plana çıktığı belirlendi. Aktif yeşil alan, park ve dinlenme alanları düzenlemelerinin karşılanmasına ilişkin çözümler üretilmesi oldukça önem arz ediyor.

Güngören de yapılaşmamış, boş parsel yok denecek kadar az: Nüfus seyreltilmeli! 

1970’li yılların başında beri Güngören’de yaşayan Güngören Belediye Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Ergün Edepali de ilçede yaşanan değişim ile ilgili konultu. 

1992 yılına kadar Güngören'in yer yer gecekondu ve genellikle de bahçeli evlerin olduğu bir bölge olduğunu aktaran Ergün Edepali, "1992 yılında, Güngören ilçesinin kurulmasıyla bölgede hızlı bir yapılaşma başladı. O dönem imarı 4 kat olan arsa için ‘camiye, derneğe para bağışla, fazla katı çık’ denildi. Bağışların ardından fazla imar izni verildi veya kaçak yapılar, katlar inşa edildi. Sürekli plan notları yapılıyor, fakat bir türlü binalar dönüştürülemiyor. Çünkü binaların üzerinde kaçak katlar bulunuyor" açıklamasında bulundu. 

Önceki dönem TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube Başkanlığı yapan, Şehir Plancısı Prof. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu da İstanbul’un ve ülkenin pek çok bölgesinde nüfusun seyreltilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Giritlioğlu, "Güngören’de de nüfus ve yapı yoğunluğu olması gerekenin oldukça üzerinde. Nüfus seyreltme politikalarına ihtiyaç bulunuyor. Yalnızca kat yükselterek, oradaki yapı stokunu sağlamlaştırmak sorunu çözmeyecek. Daha üstten meseleye bakarak nüfusunu yeniden dağıtma ve seyreltme politikasına ihtiyaç bulunuyor. Vatandaşların ellerinden konutlarını zorla alıp ‘gidin buradan’ demekten bahsetmiyorum. Farklı bölgelerde yaşam, iş ve çocuklarının eğitim koşullarını oluşturarak nüfusu dengeleme politikası uygulanmalı" diye konuştu.  

Özel sektörde ara zam var mı? Patronlar kararını verdi, özel sektör çalışanları hemen bakın!

Hattat traktör fiyatları ne kadar? Çiftçiler dikkat! Traktör fiyatları fırladı! Hattat traktör fiyat listesi güncel

Migros'ta Prima 35'li bebek bezi 429, Garnier güneş kremi 359 TL'ye düştü! Yüzde 51'e varan dev indirimde son günler! 


 


Geri Dön