Adliye binalarında yatay yapılaşma esas alınmalı!
Ankara Barosu'ndan avukat Serhan Özdemir ve Gökhan Ercan, adliye binalarına ilişin, "Binalar dikey değil yatay olarak yapılmalıdır" dedi...
Adliye binaları için dünyanın her yerinde genel bir kural bulunmakta. Binalar dikey değil yatay olarak yapılmalı. Fakat bu unsurlar sadece kağıt üzerinde kalıyor.
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Emin Çölaşan, bugünkü köşesinde adliye binalarındaki dikey yapılaşmayı kaleme aldı. Çölaşan, Ankara Barosu'ndan iki avukat, Serhan Özdemir ve Gökhan Ercan'ın konuyla ilgili araştırmalarına değindi.
İşte Emin Çölaşan'ın 'Adliye binaları' başlıklı yazısı...
Sevgili okurlarım Ankara Barosu'ndan iki avukat, Serhan Özdemir ve Gökhan Ercan tarafından hazırlanan kısa bir notu sizlere iletiyorum. Onlar benim avukatlarım.
Özellikle Ankara'da uygunsuz koşullarda hizmet veren bazı adliye binalarını araştırıp yazdılar.
“Adliye binaları için dünyanın her yerinde genel bir kural vardır. Binalar dikey değil yatay olmalıdır” diyorlar.
Aşağıdaki gerçekleri okuyunca, insanın aklına ister istemez bazı sorular geliyor:
“Aşağıda sözü edilen iki adliyedeki o dikey binaları acaba kim, kimlerden, kaça ve hangi koşullarla kiraladı?”
Notu özetliyorum:
★★★
“Ülkemizde yaşanan ölümcül salgın nedeniyle yaklaşık üç aydır adliyeler kapatılmış, tüm hukuki süreler 15 Haziran 2020 tarihine kadar durdurulmuştur.
Şimdi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, kesilen adli süreler 15 Haziran 2020'de işlemeye başlayacak ve adliye binaları avukatlarla birlikte vatandaşlara kapılarını açacaktır.
O binalara her gün binlerce kişi girip çıkacaktır.
Adliyelerin açılmasına yönelik birtakım kurallar Bilim Kurulu'nun görüşü alınarak belirlenmiştir. Ancak belirlenen bu kurallar maalesef adliyelerin hangi fiziki koşullarda kullanıldığı göz önüne alınmadan, orayı ziyaret edecek olan gerek avukatlar, gerek icra görevlileri ve gerekse vatandaşların sayıca nasıl bir yoğunluk oluşturacağı dikkate alınmadan kağıt üzerinde belirlenmiş önlemlerdir.
Maalesef bunlar bazı adliyelerin fiziki yapıları nedeniyle uygulanması pek de mümkün olmayan, olsa da sağlık açısından sakınca yaratacak kurallardır.