13 / 05 / 2024

Adnan Saka: Vergisini düzenli ödeyenler teşvik edilsin!

Adnan Saka: Vergisini düzenli ödeyenler teşvik edilsin!

TOBB Mesleki Eğitim Kurulu Başkanı ve Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı vergi düzenlemelerinden biri olan vergi affı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu...



TOBB Mesleki Eğitim Kurulu Başkanı ve Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı vergi düzenlemelerinden biri olan vergi affı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.


Vergi borçlarını düzenli ödememeyi alışkanlık haline getirenler için önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden ALTO Başkanı Adnan Saka, “Muhakkak ki bu borçların yapılandırılması imkânı özellikle yükümlülüklerini yerine getiremeyen iş dünyası için yeniden ayağa kalkma anlamına geliyor. Gerçekten zor durumda olan ve borcunu ödeyebilmesi için kolaylık sağlanmasına ihtiyaç duyarak işini sürdürebilecek ve yanında işçi çalıştırmaya devam edebilecek olanlara ödeme kolaylığı getirilerek ayakta durmalarının sağlanması doğru bir yaklaşım. Fakat vergi ve sigorta primi borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirerek borcunu biriktirip biriktirip afla ödeyen bazı işletmeler var. Bu sebeple; borçlarını düzenli ödeyenlerin kendilerini haksızlığa uğramamış gibi hissetmeleri için, borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getiren işletmelerin vergi indirimleri daha düşük tutulmalı ve sağlanan kolaylıklardan asgari ölçüde yararlandırılması gerekir” dedi.

Vergi ve benzeri kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması halinde, vergisini düzenli ödeyenlerin de  ödüllendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Saka, “Ben evini, arsasını, arabasını satarak ya da bankadan kredi alıp vergi borcunu ödeyen insanlar tanıyorum. O insanlar vergilerini öderken, ödemeyenleri mükâfatlandırır gibi bir af çıkartmanın hakkaniyet içinde olduğunu düşünmüyorum. Tabiki de vergi affının devlete önemli bir girdisi olacaktır. Ancak vergi affının yanında vergisini düzenli ödeyen işletmeler için de teşvik edici bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Örneğin vergisini aksatmadan ödeyen mükelleflere yüzde 5 indirim verilebilir” diye konuştu. 



Geri Dön