AFAD, deprem üretebilecek fayları peş peşe açıkladı: Tam 80 fayın eli kulağında! İstanbul'da da buralara dikkat!
AFAD, 5 ve 5'ten büyük deprem üretebilecek fayları peş peşe açıkladı. Tam 80 fay ile İstanbul'un bazı bölgelerine dikkat çekildi...
Milliyet'ten Önder Yılmaz ile Mert İnan'ın haberine göre; bu gelişmelerin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden onlarca uzman tarafından plan hazırlandığı yeniden gündeme geldi. Uzmanlar tarafından hazırlanan planda yer alan uyarıların çok azı uygulamaya alındı.
Planda, kentin kalburüstü semtleri olarak bilinen Koşuyolu ve Levent Mahalleleri’ndeki konut stoğunun çoğunun değişikliğe uğradığna vurgu yapılarak "Levent’te yeme-içme, ticaret, ofis, eğlence işlevlerine dönüşüm nedeniyle binaların özgün durumlarından çok farklılaştığı gözlenmektedir" ifadelerine yer verildi.
BAKIRKÖY KIYILARI, AYAMAMA DERESİ...
Plana göre, Bakırköy kıyılarından Marmara Denizi’ne dökülen Ayamama Deresi’nin sağlı sollu yaklaşık 500’er metrelik etrafında, tehlikeli heyelan, taşkın ve sıvılaşma alanı yer alıyor.
MODA BURNU, KURBAĞALI DERE, ŞÜKRÜ SARAÇOĞLU...
Anadolu Yakası’nda Moda Burnu’nun doğusundan Marmara’ya dökülen Kurbağalı Dere’nin sağlı sollu 300’er metrelik yakın çevresi ile Moda Burnu’nun batı kıyıları ile Moda Burnu’ndan Kartal Tren İstasyonu civarına kadar 25 kilometre uzunluğunda ve 250 metre genişliğinde bir kıyı şeridi heyelan ve sıvalaşma alanı şeklinde işaretlendi.
"Kadıköy Belediye Başkanlığı binası, Kadıköy Evlendirme Dairesi binası ve Şükrü Saracoğlu Stadyumu gibi yapılar belirlenen bu risk alanı içerisinde yer almaktadır" ifadelerinin kullanıldığı planda, Sahil Yolu, demiryolu ile bazı yerleşim alanlarının da yine bu risk alanında olduğuna dikkat çekildi.
BEŞİKTAŞ, ŞİŞLİ'YE DE DİKKAT
Master Planda, Beşiktaş, Şişli gibi merkez ilçelerinin büyük bir kısmının bitişik nizam konutlardan meydana geldiğine, bu bölgelerin yoğun nüfus barındırdığına dikkat çekilirken, "Yolların darlığı nedeniyle binaların yıkılmaları durumunda erişme riskleri ve eğimli alanlarda ise bitişik düzende yapılaşmış yapıların kat hizalarının çakışmaması durumunda binalarda ağır hasar yaratma riski oluşuyor" denildi.
İstanbul’da Florya, Menekşe, Küçükçekmece, Avcılar, Gürpınar ve Büyükçekmece’nin heyelan riski bakımından tehlikeli bölgeler olduğunun altı çizilirken, bu bölgede su aldığı zaman likit limitleri değişen, kil gibi oturma olasılığı çoğalan birimlerin de yer aldığı ifade edildi.
Aynı zamanda raporda "Yamaç eğiminin yüksek olduğu göl kenarları ile Marmara Denizi’nin kuzeyindeki kıyı şeridi, heyelan riski fazla olan bölgeler şeklinde belirlenmiştir" açıklamasına yer verildi.
Binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan iki büyük deprem sonrasında birçok vatandaş, evinin altından fay geçip geçmediğini merakla araştırıyor. Son günlerde pek çok mecrada AFAD tarafından 2018 yılında hazırlanan “Türkiye Deprem Tehlike Haritası’ndan hangi konutun altından hangi fayın geçtiğine bakılabildiği” iddiasına uzmanlar olumlu bakmıyor.
Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, bu haritada Türkiye’nin tamamının kaya zemin şeklinde kabul edildiğinin altını çizdi. Açıklamasında, "Söz konusu harita parsel yani binaların zemin koşullarını kapsamadığından, büyük mühendislik yapılarının tasarımında dikkate alınması son derece sakıncalıdır" ifadelerine yer verdi ve Deprem Tehlike Haritası’nda evinizin altından fay geçip geçmediğinin sorgulanamayacağına vurgu yaptı.
"Harita 1/2 milyon ölçekli olduğundan 1 cm eşittir 20 km’dir. Dahası yerel zemin koşulları içermeyen bir haritadan parsel bazında ivme değerleri anlaşılamaz" diye konuşan Dr. Ramazan Demirtaş, haritada Aksaray kenti için ivme 0.1 G gibi çok düşük bir değer verildiğini aktardı; fakat bölgede 200 kilometre uzunluğunda Tuz Gölü fayı olduğunu belirtti.
Konu ile ilgili Jeoloji Mühendisleri Odası BaŞkanı Hüseyin Alan da açıklamalarda bulundu ve haritada bazı yerlerde en yüksek değerin 0.85 g ivme değer olduğuna dikkat çekerek, "Son büyük depremlerde ortaya çıkan ivme değerler daha yüksekti. Bazı sismografik verilerin düşük kaldığını göz önüne alarak 2019’da davacı olmuştuk. Haritadaki ivme değerlerin düşük, iptal edilerek yeniden tasarlanmasını talep etsek de Danıştay bu talebimizi kabul etmemişti" ifadelerini kullanarak, bu haritalar ile evin altından fay hattı geçip geçmediğinin anlaşılamayacağını vurguladı.
Harvard mezunu profesör İstanbul depremini açıkladı: Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?
İskenderun Devlet Hastanesi’nin A Blok’una 11 yıl önce depreme dayanıksız raporu verilmiş!
Ev sahipleri ve kiracılara son dakika uyarısı! DASK ve konut sigortası poliçelerinde bunlara dikkat!