AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü tek tek açıkladı: Riskli yapılar bir an dönüştürülmeli!
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremin etkilerini en aza indirme konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte Orhan Tatar'ın o açıklamaları...
7-10 metreye kadar yer değiştiren alanlar var
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, söz konusu açıklamasında bölgede yaşanan iki büyük depremin ardından birbirinden farklı 7 ayrı fay parçasının kırıldığına, dünyanın hiçbir bölgesinde, hiçbir jeolojik ortamında böyle bir afetin yaşanmadığına vurgu yaptı.
Fay kırılmaları sebebiyle 7-8 metreye varan yatay yönde yer değiştirmeler yaşandığının da altını çizen Orhan Tatar, "Bunlar bölgede hem jeolojik anlamda yüzey kırığı oluştururken, diğer yandan afet kadastrosu diye adlandırdığımız 7-10 metreye kadar yer değiştirmiş parseller, tarla sınırları, binalar, yerleşim yerleri var. Bunların her birinin ayrı ayrı çalışılması gerekiyor" dedi ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin çalışmaları sürdürdüğünü belirtti.
Türkiye'de aktif 485 fay hattından her birinin 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyelinin olduğunu yeniden vurgulayan Tatar, bu fayların en son ne zaman yıkıcı deprem ürettiği, hangi büyüklükte sarsıntı olduğu gibi parametrelerinin bilinmesinin gerekli olduğuna da dikkat çekti.
Tatar, bu parametrelerin bilinmesi halinde o fayın gelecekte deprem üretme potansiyelinin daha iyi anlaşılacağına dikkat çekti ve "AFAD'ın içinde olduğu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, MTA Genel Müdürlüğümüz ve TÜBİTAK ile bütün faylar çalışılmaya başlandı, bu çok önemli bir aşama. Sivas özelinde veya Orta Anadolu özelinde çok uzun yıllar deprem üretmemiş ama aktif olduğunu bildiğimiz, uzun yıllar suskun olan fay hatları var" açıklamasında bulunarak, bu fayların hasar oluşturması için illa bir yerleşim yerinden geçmesinin gerekmediğini söyledi.
"Sivas her ne kadar içinden aktif fay hattı geçen şehir olmasa bile Suşehri, Doğanşar, Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ilçelerimizin içinden Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun değişik kolları geçiyor" diyen Tatar, Şarkışla civarından Deliler fay hattının değişik kollarının geçtiğini, buraların deprem üretme potansiyelinin olduğunu belirtti.
Açıklamasında "Bir deprem ürettiğinde de maksimum deprem üreteceği değerler biliniyor. Her halükarda bir deprem olduğunda Sivas ve bu bölgede bulunan tüm şehirlerimizde riskli yapıların belirlenmesi gerekir" ifadelerine yer veren Orhan Tatar, bir an önce şehirlerin daha dirençli hale getirilmesinin gerektiğini vurguladı.
Afetzede deprem konutlarına başvuru nasıl yapılır? TCKN son rakamı 0,2,4,6,8 olanlar dikkat!