14 / 11 / 2024

AFAD'ın 22 lojistik merkezi açıldı!

AFAD'ın 22 lojistik merkezi açıldı!

Erdoğan, ATO Congressium’da düzenlenen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 22 lojistik merkezinin açılış törenindeki konuşmasında, açılışı yapılan merkezlerin Türkiye’ye ve millete hayırlı olmasını diledi.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AFAD'ın lojistik merkezleri sayesinde afet veya acil durumda o bölgelerdeki insanlara en süratli şekilde yardım elinin uzatılmasının mümkün olacağını belirterek, "1999 Düzce depreminde yıkıntıların altında kalan bir devletten, bugün ülke içinde ve dünyada yaşanan tüm afetlere, krizlere anında ve etkin şekilde müdahale edebilen bir Türkiye’ye geldik" dedi.


Erdoğan, ATO Congressium’da düzenlenen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 22 lojistik merkezinin açılış törenindeki konuşmasında, açılışı yapılan merkezlerin Türkiye’ye ve millete hayırlı olmasını diledi.


Türkiye’nin afetlere karşı yeterli hazırlığa sahip olmamanın bedelini birçok defa ve ağır şekilde ödeyen bir ülke olduğunu, başbakanlığı döneminde 10, 20, 30 yıl önce yaşanmış afetlerin yol açtığı mağduriyetlerin tazminine yönelik pek çok çalışmaya şahit olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afet sonrası zararın tazmini dahi bu kadar uzun sürüyorsa, afet sırasında yaşananları sizin takdirinize bırakıyorum” dedi.


Erdoğan, son olarak Sakarya, Kocaeli ve Bolu’yu kapsayan 1999 Düzce depreminin afetlere müdahale konusundaki eksiklikleri, yanlışları, sıkıntıları tüm açıklığıyla gösterdiğini anlatarak, “Bu adeta bizim yüzümüze çarpılan bir afetti. Koskoca bir devletin bir felaket karşısında tamamen beceriksizlikten, iş bilmezlikten kaynaklanan acziyetine, çaresizliğine hep birlikte şahit olduk” diye konuştu.


Kendisinin de o dönemde afet bölgelerini gezerek sıkıntıları görerek, tespit ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yüzden hükümetleri döneminde bu konuya özel önem verdiğini, çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini, muhtemel afetlerde ortaya çıkacak zararları, yıkımları, kayıpları en aza indirecek tedbirleri birer birer hayata geçirdiklerini söyledi.


Binaların depreme dayanıklı inşa edilmesinden, buna uygun olmayan yerleşim yerlerinin tamamen yıkılıp yeniden yapılmasına kadar pek çok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirten Erdoğan şöyle devam etti:


“Afetlerin ardından gerçekleştirilecek acil müdahale faaliyetleri için çok ciddi organizasyon kurduk. Aynı alanda çalışan kurumlarımızı 2009 yılında Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı yani AFAD çatısı altında birleştirdik. 2011 yılında Van’da yaşanan depremde tüm bu gayretlerin neticelerini görmeye başladık. Depremin üzerinden 24 saat geçmeden tüm acil yardım ekipleri, devletin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının tüm imkanları Van’a ulaşmış, kurtarma çalışmaları başlamıştı. Acil kurtarma çalışmalarının hemen ardından bir yandan şehirdeki yıkıntıları ortadan kaldırırken bir yandan daha güçlüsüyle, sağlamıyla yıkılanların yerine yenisi yapmanın gayreti içinde olduk. Depremin üzerinden 1 yıl geçtiğinde bu konuda çok önemli mesafe katetmişti. İkinci yılında ise Van’ı, Erçiş’i, Edremit’i adeta yeniden inşa, ihya etmiştik.”


-"Biz; ‘At denize balık bilmezse, Halik bilir’ dedik ve adımımızı böyle attık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD’ın hızlı ve etkin müdahale gerçekleştiren bir kurum olma özelliğini güçlendirmek için bugün de 22 lojistik merkezinin açılışını yaptıklarını hatırlatarak, AFAD’ın başta Kızılay ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla el ele attığı adımın Van’daki felaketin bir an önce ortadan kaldırılmasına da imkan tanıdığını kaydetti. TOKİ’nin de Van da çok kısa zamanda 17 bin civarında konut inşa etmek suretiyle adeta yeni şehirler inşa ettiğini belirten Erdoğan, “Ben göl demiyorum, Van Denizi’ne nazır şehirler inşa ettik. Bundan dolayı iftihar ediyoruz, bunun kadrini, kıymetini bilmeyenler olabilir, ama biz; ‘At denize balık bilmezse, Halik bilir’ dedik ve adımımızı böyle attık. Devlet sorumluluğunu bilen bir anlayışla biz buna yaklaştık, elimizden gelen bütün imkanlarla seferber olduk” diye konuştu.


Erdoğan, şu anda AFAD’ın lojistik merkezlerinin sayısının 27, yıl sonuna kadar da 5 ildeki merkezlerin hizmete gireceğini,  bu merkezlerin tamamının 300 milyon liralık bir yatırım olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:


“Lojistik merkezler sayesinde afet veya acil durumda o bölgelerdeki insanlara en süratli şekilde yardım elinin uzatılması mümkün olacak. 1999 Düzce depreminde yıkıntıların altında kalan bir devletten, bugün ülke içinde ve dünyada yaşanan tüm afetlere, krizlere anında ve etkin şekilde müdahale edebilen bir Türkiye’ye geldik. Ne mutlu ki bize artık Türkiye’nin hem ülke içinde hem de dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanabilecek deprem, sel, çığ, heyelan, yangın veya insani kriz durumlarında süratle harekete geçebilecek bir sistemi ve örgütü var. Rabbim bizi her türlü afetten korusun.” 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl önce göreve geldiklerinde Türkiye’nin donörler toplantısında verebildiği desteğin 45 milyon dolar, bugün ise bu rakamın 4,5 milyar dolara ulaştığına dikkati çekerek, “Veren el, alan elden üstündür’ dedik ve hiçbir zaman kaybetmedik, her zaman daha da güçlenerek yola devam ettik. Bu tür felaketlerle karşılaştığımızda da uzanacak yardım elinden Rabbim bizi mahrum bırakmasın. Bu merkezler, bize uzanacak yardım ellerini destekleyecek, gerekli imkanları sağlayacak, hazırlıklı olmamızı temin edecek yerlerdir” değerlendirmesinde bulundu.


Açılışı yapılan lojistik merkezlerinden çadır, battaniye, yatak, mutfak seti, ısıtma gibi ihtiyaçların içinde yer aldığı konteynerlerin hazır bekletildiğini, bunların bilişim teknolojisiyle desteklendiğini, ayrıca takip mekanizmasıyla takibinin yapılmasının önemli olduğunu anlatan Erdoğan, bu konteynerlerin gerektiğinde dünyanın her yerindeki mağdurlara ulaşacak şekilde küresel dolaşım sistemine uygun üretildiğini belirtti.


Erdoğan, “Depo deyince aklınıza eskinin, içindeki her şeyin kısa sürede çürüdüğü, farelerin cirit attığı yerler gelmesin. Bunlar içlerindeki nemin daha sürekli kontrol altında tutulduğu, transferlerinin uydu üzerinden izlenebilen konteynerler. Biz bu işi görüntü olsun, göz boyansın diye kesinlikle düşünmüyoruz. Ülkemizin ve milletimizin boşa harcanacak ne tek kuruşu ne de bir dakika vakti vardır. Amacımız; afet anında en çok ve en etkin şekilde insanımızın yardımına koşabilmek” diye konuştu.


Açılışı yapılan merkezleri Türk medeniyeti ve tarihinde güçlü şekilde var olan dayanışma ve yardımlaşma kültürünün kurumsallaşmış biçimi olarak gördüklerini dile getiren Erdoğan, AFAD’ı kendi alanında vakıf mantığıyla çalışan, işlev gören bir kurum olarak görmek gerektiğini söyledi.



AA


Geri Dön