21 / 05 / 2024

 Afet bölgesinde kısa çalışmaya geçildi! Maaşları devlet ödeyecek!

 Afet bölgesinde kısa çalışmaya geçildi! Maaşları devlet ödeyecek!

Kahramanmaraş depreminin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken, İnsanların hayatları kolaylaşsın diye kısa çalışma ödeneği için de çalışmalar devam ediyor.



DEPREM ZORLAYICI SEBEPLER ARASINDA YER ALIYOR

İşverenin kendi sevk ve idaresinden sebep olmayan bir durumda kısa çalışma ödeneğinden faydalanabileceği söylendi. Çalışma zamanlarının belirli bir zaman kısmen ya da tamamen durdurulması gibi halleri içeren deprem, sel, yangın, salgın hastalık ya da seferberlik gibi durumlarda mücbir neden olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda Bu kişiler kısa çalışma ödeneğinden faydalanabiliyor. Bu zamanlar içerisinde vatandaşlara 
genel sağlık sigortası ve maaş ödemesi de yapılmaktadır. Çalışanlar asgari ücretin en az %60'ı en fazla ise %150'si miktarında ödeme alabilmektedir. Ödemeler brüt maaş üstünden hesaplanır.

 Afet bölgesinde kısa çalışmaya geçildi! Maaşları devlet ödeyecek!
ŞARTLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI MI?

Koşullarda herhangi bir farklılık olup olmadığı merak edilirken kısa çalışma ödeneğinin başladığı tarihten itibaren son 120 gün içerisinde prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Son 3 sene baz alındığında ise ödemenin en az 600 gün olması şartı var. Pandemi sürecinde esnetilen koşulların deprem bölgesi içinde esnetilebileceği ifade ediliyor. Bu bağlamda tespit edilen 120 gün şartı 60 güne 600 gün koşulu ise 450 güne indirilebilir.

MAAŞ HESAPLAMALARI NASIL YAPILIYOR?

Kısa çalışma ödeneği ile sigortalının son bir yıllık primi esas kazancına bakılmaktadır. Yapılan hesaplamalar bağlamında günlük brüt ücretin  %60'ından al %150'sinden de çlk bir ödeme yapılamaz. Yapılan hesaplamalar kapsamında asgari ücretin %150'si 15.012 TL'ye denk gelirken bu meblağdan daha çok bir ödeme yapılamaz. 2023 senesi için kısa çalışma ödeneği 6.004 TL 80 kuruş olarak tespit edildi. İşçinin aylığının çoğalması halinde ise kısa çalışma ödeneği de artış gösteriyor. Bu denekten ise sadece damga vergisi alınmaktadır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön