19 / 05 / 2024

Afet ve acil durumlarda yapısal önlemler!

Afet ve acil durumlarda yapısal önlemler!

Afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler kapsamındaki yatırımlar için belediyeler belli bir bütçe hazırlayarak gerekli önlemleri alıyor. Peki, afet ve acil durumlarda yapısal önlemler nelerdir?



Afet ve acil durumlarda yapısal önlemler!

Afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler kapsamındaki yatırımlar için büyükşehir belediyesi bulunan illerde büyükşehir belediyesinin gerçekleşen en son yıl bütçe giderinin en az binde biri oranında ayrılan ödenek ve diğer illerde ise il özel idaresinin gerçekleşen en son yıl bütçe giderinin en az yüzde biri oranında ayrılan ödeneğin harcanmasına ve ayrılan ödenek ile gerçekleştirilecek olan işler için bu idarelerce hazırlanan ve Başkanlıkça uygun görülen yatırım projelerinin kapsamının belirlenmesine ilişkin usul ve esasları yönetmelik ile belirleniyor.


Bu kapsamda alınacak yapısal önlemler: Tehlikenin olası etkilerini azaltmak veya önlemek adına, yapılacak herhangi bir fiziksel yapım ya da yapılar veya sistemlerin tehlikeye dayanaklılığı için  gerekli mühendislik uygulamaları olup; barajlar, taşkın setleri, tsunami bariyerleri, depreme dayanıklı yapılar gibi fiziksel uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor.


Ödenekten yapılacak harcama alanları

MADDE 5 – (1) Büyükşehir belediyesi ve il özel idaresi tarafından 4 üncü madde uyarınca ayrılan ödenekten, aşağıda belirtilen yatırımlar için harcama yapılır.


a) Afet ve acil durum tehlike ve risklerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, haritalanması ve raporlanması ile ilgili yatırımlar.


b) Afete maruz bölgelerin koordinatlandırılmasına ilişkin yatırımlar.


c) Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında yerel düzeyde yapılması gereken yatırımlar.


ç) Erken uyarı ve ön hasar tahmin sistemlerinin oluşturulmasına ilişkin yatırımlar.


d) KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı hazırlıklı bulunmak ve gerekli hallerde olaylara müdahalede ihtiyaç duyulan araç, gereç, teçhizat ve malzeme ihtiyaçlarının teminine yönelik yatırımlar.


e) Afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya hazırlık amacıyla ihtiyaç duyulan araç, gereç, mal ve malzemelerin teminine yönelik yatırımlar.


f) Bilgi sistemleri ile kesintisiz ve güvenli haberleşme sistemleri kurulmasına yönelik malzeme ve teçhizat alımlarına ilişkin yatırımlar.


g) Afet, acil durumlar ve sivil savunmaya ilişkin müdahale araç, gereç, ekipman ve                      malzeme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yatırımlar.


ğ) Afetler konusunda bilinçlenmek, afet zararlarını azaltmak, afetlere karşı hazırlıklı olmak ve müdahaleyi kapsayan konularda toplumda farkındalığın arttırılması ve eğitimin geliştirilmesi ile afetlere karşı direncin yükseltilmesine yönelik yatırımlar.


h)  Afet, acil durum ve sivil savunma konularında halkın eğitim ve bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla simülasyon merkezlerinin kurulması, işletilmesi, bakım ve onarımına ilişkin giderlerin karşılanmasına ilişkin yatırımlar.


ı) Afet yönetimi ve karar destek sistemlerine entegre veri ve bilgilerin üretiminin sağlanması için yapılacak yatırımlar.


i) Afet ve acil durumlar ile sivil savunma konularında çalışma yapan belediye ve özel idare personelinin eğitimine yönelik yatırımlar.


j) Risk azaltmaya yönelik yapısal ve yapısal olmayan önlemlere ilişkin yatırımlar.


k) Afet, acil durumlar ve sivil savunmaya ilişkin hazırlık, müdahale ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında, illerin lojistik kapasite oluşturma veya var olan kapasitesini geliştirmeye yönelik yatırımlar.


l) Afet risklerinin azaltılmasında temel teşkil eden güvenli yapılaşmaya yönelik imar ve planlama projelerine ilişkin yatırımlar.


m) Afet ve acil durumlarda toplanma alanı olarak belirlenen alanlara yapılacak yatırımlar.


n) Büyükşehir belediyeleri ve il özel idarelerine mevzuatta afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler kapsamında verilen görevlerin yerine getirilmesine ilişkin diğer yatırımlar.



Belediye afet ve acil durumlar ile sivil savunma yatırımları bütçe yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön