24 / 11 / 2024

Afete Hazır İşyeri projesinin ilk etabı tamamlandı!

Afete Hazır İşyeri projesinin ilk etabı tamamlandı!

Büyük endüstri kazalarının önlenmesi ve etkilerinin en aza indirilmesini hedefleyen AFAD, hayata geçirdiği proje ile olası can ve mal kaybının yanı sıra çevre hasarlarının da önüne geçilmesini amaçlıyor.





Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından başlatılan “Afete Hazır Türkiye” projesi gelişerek devam ediyor. Büyük endüstri kazalarının önlenmesi ve etkilerinin en aza indirilmesini hedefleyen AFAD, hayata geçirdiği proje ile olası can ve mal kaybının yanı sıra çevre hasarlarının da önüne geçilmesini amaçlıyor.


AFAD’ın büyük endüstriyel kazaları önlenmesine yönelik düzenlediği, Avrupa Birliği’nde ‘Seveso II Direktifi’ olarak bilinen “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde “Üst seviyeli ve alt seviyeli” kuruluşların; iş güvenliği uzmanları, bakım personeli, proses mühendisleri, enstrüman mühendisleri gibi teknik personellerine yönelik hazırladığı eğitim, Halkbank’ın sponsorluğunda Kocaeli’nde tamamlandı.


AFAD’ın büyük endüstriyel kazaların önlenmesi için düzenlediği eğitim, 2 yılı kapsayan ve her biri 12 gün süren 8 programdan oluşuyor. Afete Hazır İşyeri Kampanyası kapsamında gerçekleştirilecek Büyük Endüstriyel Kazalar Eğitimi’nin ilk 2 programı 2014 yılında, 6 programı ise 2015 yılında gerçekleştirilecek. Konuya ilişkin Türkiye’de bulunan uzman sayısının yetersizliği nedeniyle AFAD’ın düzenlediği eğitimler, sanayi tesisleri yöneticileri ve çalışanları için bir fırsat niteliği taşıyor.

 

700 BÜYÜK ENDÜSTRİ TESİSİNE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ

Proje ile ilgili konuşan AFAD Eğitim Merkezi Müdürü Akın Erdoğan, “8 eğitimle yaklaşık 700 büyük endüstri tesisine ulaşmayı ve bu eğitimlerle kurumsal kazanımlar elde etmeyi amaçlıyoruz” dedi. Erdoğan, “Risk yönetimine geçişin temelini atmak için Türkiye’yi afete hazır bir hale getirme iddiası ile hareket ediyoruz” diyerek sözlerine devam etti.

Erdoğan konuşmasını, “AFAD Başkanı Sayın Fuat Oktay’ın bu konunun AFAD’ın en özel projesi olduğunu, kültürel değişimin ancak eğitimle gerçekleştirilebileceğini ve aynı zamanda afet kültürünün Türkiye’de oluşturulması için bu gibi eğitimlere her zaman destek vereceklerini ifade ettiler” şeklinde bitirdi.

 

BAŞKENTİ KOCAELİ, İKİNCİ ETAP İSTANBUL

AFAD, Afete Hazır İşyeri ile 17 Ağustos Depremi’nde ve farklı zamanlarda ülkemizin tecrübe ettiği büyük sanayi kazalarını önlemeyi hedefleyen Büyük Endüstriyel Kazalar Eğitimi’ni Türkiye’de ilk kez sanayi tesisleri için düzenliyor. İkinci ayağı ile İstanbul’da devam edecek eğitimlerin ilki Halkbank sponsorluğunda, Kocaeli Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde 47 kamu, kurum, kuruluş ve 95 kursiyerin katılımıyla 8 - 23 Eylül 2014 tarihlerinde Kocaeli’nde başladı.


Sanayi tesislerinde yaşanan büyük çaplı kazalar hem çalışan güvenliğini hem üretimi olumsuz etkiliyor ve çevreye ciddi zararlar verebiliyor. Bu kazalar, afetlerden kaynaklanan ikincil bir afet olarak ortaya çıkabildiği gibi önlemlerin alınmaması sonucunda da ortaya çıkabiliyor. Can kaybı, çevresel zararlar ve maddi kayıpları önlemek için mevzuat geliştirme çalışmaları yapılmaya başlatılmıştı. Bu kapsamda, sanayicilere görevler veren ve sorumluluklarını belirten Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik, AB tarafından endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için hazırlanan Seveso Direktifi’ne uygun olarak 2013 yılında AFAD’ın katkılarıyla yayımlandı. Aynı yıl AFAD’ın başlattığı Afete Hazır Türkiye Programı kapsamındaki Afete Hazır İşyeri Kampanyası ile sanayi tesislerinde alınacak önlemleri kolaylaştırmak için Büyük Endüstriyel Kazalar Eğitimi hayata geçiriliyor.


Manşet Kocaeli


Geri Dön