07 / 05 / 2024

Afetin yıkımı ekonomide 100 milyar dolara ulaştı!

Afetin yıkımı ekonomide 100 milyar dolara ulaştı!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremin ekonomide yarattığı kayba yönelik öngörüler, geniş bir aralıkta 100 milyar dolara kadar ulaştı. 



İLAVE ETKİ YILLARA DAĞITILARAK HESAPLANDI!

Uzmanlar, ilk etapta kamuoyuna yapılan açıklamaların, yıkılan varlıkların mevcut değerleri üzerinden yapılmaya çalışıldığını, fakat bütçeye ve milli gelire gelecek ilave etkinin yıllara dağılmış biçimde olacağının altını çizdi.

Uzmanlara göre, deprem kayıplarının finansmanı için bu yılın bütçesinden ayrılması gereken kaynağın GSYH’nin yüzde 1’ini bulması bekleniyor. En kötü senaryoda ise bu oranın yüzde 1,5’e kadar ulaşabileceğini öngörüyor. Bu durumda, deprem için gerçekleştirilecek harcamanın dolar cinsinden büyüklüğü de cari kurla 8-10 milyar dolar arasında bir tutar olacak.

 Afetin yıkımı ekonomide 100 milyar dolara ulaştı!

Türkiye GSYH’sinin 2022 yılında zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 4 dolayında artması öngörülüyor. Cari olarak ise enflasyonun da etkisiyle 15 trilyon TL’nin üzerinde bir seviyeye ulaşılması mümkün görünüyor. Böyle olması durumunda cari kurdan bütçeye ilave yük 2023 için negatif senaryoda tutarı 8 ile 10 milyar dolar aralığında olacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön