07 / 05 / 2024

Afetin yıkımı ekonomide 100 milyar dolara ulaştı!

Afetin yıkımı ekonomide 100 milyar dolara ulaştı!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremin ekonomide yarattığı kayba yönelik öngörüler, geniş bir aralıkta 100 milyar dolara kadar ulaştı. 



MİLLİ GELİR OLUMSUZ ETKİLENECEK!

Uzmanlar milli gelirin olumsuz olarak etkileneceğinin kesin olduğunu, fakat bunun boyutunun ne kadar olabileceğinin daha detaylı çalışmalarla ortaya çıkacağını belirtti. 

Bölgenin Türkiye Cari GSYH’si içindeki payının yüzde 13 seviyelerinde olduğundan hareketle, milli gelire aşağı yönlü etkinin, depremin olduğu bölgelerdeki hane halkının tüketim harcamalarının dolayısıyla özel tüketim harcamalarının aşağı yönlü hareketine neden olarak, bölgeden yapılan ihracattaki gerilemeden kaynaklı aşağı yönlü etkisine, bölgedeki özel sektör yatırımlarının ertelenmesinden kaynaklı negatif etkiye, yıkılan fabrika, imalathane ve işgücü kaybı nedeniyle verimlilik ve üretim kayıplarının olacağını söyledi.

 Afetin yıkımı ekonomide 100 milyar dolara ulaştı!

GSHY YÜZDE 4 ARTIŞ BEKLENİYOR

Türkiye GSYH’sinin 2022 yılında zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 4 dolayında artış bekleniyor. Cari olarak ise enfl asyonun da etkisi ile 15 trilyon liranın üzerinde bir seviyeye ulaşılması mümkün görünüyor. Böyle olması durumunda cari kurdan bütçeye ek yük 2023 için negatif senaryoda tutarı 8 ile 10 milyar dolar aralığında olacak.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön