28 / 04 / 2024

Afyonkarahisar'da kentsel dönüşüm krizi!

Afyonkarahisar'da kentsel dönüşüm krizi!

Afyonkarahisar Belediyesi ve TOKİ tarafından hayata geçirilecek Mısri Mahallesi-İmaret Camii ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi için Danıştay'dan yürütmeyi durdurma kararı geldi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek duruma tepki gösterdi.



Afyonkarahisar Belediyesi ve  TOKİ  tarafından Mısri Mahallesi-İmaret Camii ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde şehir merkezinde bulunan 7 mahalledeki yapılara ilişkin eski ve riskli olduğu nedeniyle yıkım kararı alındı. Sözcü Gazetesi'nden Müslüm Evci'nin haberine göre; mahallelerde oturan vatandaşlar konut ve arsalarına değerinden düşük bedel ödendiğini ileri sürerek, konuyu yargıya götürdü.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ

Danıştay 6. Dairesi ise vatandaşı haklı buldu ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay kararında şu ifadeler yer aldı: 

Afyonkarahisar da kentsel dönüşüm krizi!

“Yapıların hangi yönlerden can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak yeterli bilgi içermediği, söz konusu alana ilişkin detaylı zemin etüdü verisi ve buna bağlı olarak su taşkını konusunda yeterli veri bulunmadığı hususları dikkate alındığında dava konusu alanın riskli alan ilan edilmesi için kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır”

Diğer taraftan, kararın itiraz yolu kapalı olacak şekilde oy birliği ile alındığına da dikkat çekildi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Yaşanan gelişmelerden sonra AKP'li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise, Danıştay tarafından verilen karara ilgili açıklamalarda bulundu.

Kentsel dönüşümden vazgeçmeyeceklerine dikkat çeken AKP'li Başkan, “Hemşehrilerimizle bu konu hakkında yeniden bir araya gelip son kararı vereceğiz. Önce davayı kimin hangi gerekçelerle açtığının iyi incelenmesi gerekiyor. Danıştay'daki arkadaşlarımızla, hukukçularımızla görüşeceğiz. Nedir, ne değildir anlayacağız. Devletin böyle münferiden uygulama hakkı var. Vatandaşını güvence altına almaya hakkı var. Ama her türlü afeti ihtimalini göz önünde bulundurmalıyız. Peru'da 7,2 büyüklüğünde bir deprem olmuş. Yüz milyonlarca yıl önce yanardağ olan Hasan Dağı'nda buharların çıkmaya başladığı, yanardağın harekete geçtiği haberlerde gösteriliyor. Yarın ne olacağımız belli değil” diye konuştu.

Afyonkarahisar da kentsel dönüşüm krizi!

“HAK HUKUK BİLMİYORSUNUZ”

AKP'li başkanın açıklamalarına ise CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'dan tepki geldi. “Hak hukuk adalet nedir bilmiyorsunuz?” diye konuşan Köksal, “Siz de Allah korkusu da mı yok? Teknik rapor bile almadan risk durumuna bakmaksızın yangından mal kaçırır gibi Mısri Mahallesi'ni kentsel dönüşüme sokmaya kalktınız. Dediniz ki ‘bunlar fakir gariban insanlar veririz 3 kuruş üstünü de yüz binlerce lira borçlandırırız nasılsa ödeyemeyecekler mallarına çökeriz'. Her zamanki rant politikanıza Afyonkarahisar'ın kalbi olan mahalleleri kurban etmeye kalktınız” dedi.

“KEPÇELERİN ÖNÜNDE BENİ BULACAKSINIZ”

Yargı kararına mahallelinin rızası bulunmadan kentsel dönüşüm yapılması durumunda kepçelerin önünde duracağına vurgu yapan Köksal, "Mahalleli karşı çıktı bizler destek verdik. Köşeye sıkışınca dediniz ki çoğunluk istemezse vazgeçeriz. Mahalleli dilekçeleri ‘hayır' diye yağdırdı görmezden geldiniz. Dernek kurdu tanımadınız. Yargıya gittiler haklarını aradılar. Yargı proje için yürütmenin durdurulmasına karar verdi siz hala dediğim dedik diye başınızı kuma gömmekten vazgeçmediniz. Daha önce söyledim. Tekrar söylüyorum Mahallelinin rızasını almadan onların istediği şekilde yapmadan kentsel dönüşüm yapmaya kalkarsanız kepçelerinizin önünde beni bulacaksınız" ifadelerini kullandı.

Güngören'de komşusuyla anlaşana 1 kat fazla imar hakkı verilecek!

İstanbul'da 1 milyona yakın konut yenilenmeli!


Geri Dön