Afyonkarahisar’daki termal tesisler ekolojik mimariye yöneldi!
Termal sularıyla ünlü Afyonkarahisar’ da artık işletmeler kendi kendini ısıtarak çevreyi kirletmeyen, doğal yapı taşlarının kullandığı, içerisinde organik bahçelerin bulundu butik termal otellere yönelmeye başladı...
Termal sularıyla ünlü Afyonkarahisar’da artık işletmeler kendi kendini ısıtarak çevreyi kirletmeyen, doğal yapı taşlarının kullandığı, içerisinde organik bahçelerin bulundu butik termal otellere yönelmeye başladı. Termal sağlıklı yaşam köyü adı altında yerel mimarinin özellikleri dikkate alınarak ve doğal yapı taşları da kullanılarak inşa edilen tesislerde misafirler şifalı sularında sağlık bulurken, bahçede yetiştirilen organik ürünlerle beslenme imkanı buluyor.
150 bin ailenin devre mülk sisteminden yararlandığı Gazlıgöl’de bulunan Ceylan Termal, sağlıklı yaşam köyü projesini hayata geçirerek misafirlerine termal sulardan şifa bulmak imkanıyla birlikte doğal bir ortamda tatil yapma imkanı sunuyor. İşletme sahibi Mustafa Ceylan, insanların artık gürültüden ve şehir hayatından uzakta, ailecek vakit geçirebilecekleri mekanları tercih etmeye başladıklarını söyledi. Bu anlayıştan yola çıkarak ‘yeşil mimari’ adı altında bir tatil köyü kurduklarını belirten Ceylan, “Burada işletmemiz güneşten en fazla fayda anlayışıyla tasarlanarak içe dönük özgür bir yaşam alanı sunuyor. Yapılarımızda yöremizde Ayazini beldesinden çıkan, binlerce yıldır kullanılan doğal yapı taşlarını kullandık. Yaptığımız tesislere baktığımızda alçı da yoktur. Bugün dünyada enerji sorunu vardır. Biz kendi yapılarımızın enerjisini çıkardığımız termal sularla karşılamaktayız.” dedi.
‘Yeşil mimari’ olarak adlandırılan ve bütün dünyada kabul gören bir yapı tarzının artık Gazlıgöl’de de kabul görmeye başladığını ifade eden Ceylan, organik sebzelerin yetiştirildiği bahçeyle birlikte küçük bir hayvanat bahçesi ve önemli miktarda köy tavuğu bulunduğunu kaydetti. Ceylan, köy tavuklarının yumurtasını sabah saatlerinde misafirlerin kapılarına ücretsiz olarak bıraktıklarını ve insanların bundan bile çok mutlu olduklarını belirtti.
“GAZLIGÖL’ÜN İMAJI DÜZELİYOR”
Gazlıgöl son 5-6 yıldır 'Termal Turizm Bölgesi' ilan edildiğini ve son dönemde bu bölgeye ciddi termal yatırımların yapıldığını ifade eden Ceylan, bugün yapılan üst yapılarla tanınamayacak duruma geldiğini, yaklaşık 150 bin civarında aileye devre mülkler verildiğini anlattı. Ceylan, bu devre mülklerin Türkiye’nin her tarafından gelen hatta yurt dışından gelen insanlara da satıldığını belirterek “Bu insanları gayrimenkullerin tapulu sahipleridir. Ve artık kullanmaya başlamışlardır. Sıkıntılar nedeniyle de 2012 yılında özellikle bu Gazlıgöl bölgesindeki devre mülk satış olaylarına ve turizm yatırım olaylarına bazı olumsuzlukların yansıdığını gördük. Ancak bazı idari yaptırımların ardından bu olumsuzluklarını azalmaya başladığını gördük. Bugün gelinen noktada bu sıkıntıların bir nebzede olsa bertaraf edildiğini söyleyebiliriz. Son dönmede kamu idaresini tüketicileri yasasının devre mülk sektöründe yaşanan bazı sıkıntıların önlenmesine yönelik olarak tedbirler çıkarıldığını söyleyebiliriz. Bu kanun satışlardaki olumsuzlukları engellemiştir. 2013 yılında devre mülk satışlarındaki hareketlilik tekrar gözlemlenmiştir.” dedi.
"GAZLIGÖL’ÜN SUYU DÜNYADA İLK SIRALARDA"
Ceylan, uluslararası termal sempozyumlarda özellikle Gazlıgöl termal havzasının özelliklerinin daima ön plana çıktığını, sağlık turizm açısından ciddi bir kullanımının söz konusu olduğunu dile getirdi. Ceylan, "Devre mülk sektöründe Afyonkarahisar’da çok ciddi bir yatak kapasitesi vardır. Merkezdeki her bir yatak sayısının karşılığında Gazlıgöl'de 3misli yatak bulunmaktadır ve yer bulmakta da sıkıntı çekilmektedir. Kaplıca turizminin kışın yapılmasına rağmen yaz aylarında doluluk oranı artmaktadır. Yatırımcılarda artık butik termal tatil köyü tarzına döndü. Bizim 30 villamız var. Sosyal alanlarla birlikte evlerde özellikle evin içinde termal hamam vardır. Kendi arazimiz içinde termal suyu 700 metreden çıkartarak 75 derecede evlere vermekteyiz.” diye konuştu.
Bugün