Afyonkarahisar'ın eski belediye binası restore ediliyor!
Afyonkarahisar' da eski belediye binasında başlatılan ve tamamlanınca Afyon karahisar Valiliği olarak kullanılacak olan tarihi binadaki restorasyon çalışmalarının en geç Nisan ayının sonunda bitirileceği bildirildi...
Afyonkarahisar'da eski belediye binasında başlatılan ve tamamlanınca Afyonkarahisar Valiliği olarak kullanılacak olan tarihi binadaki restorasyon çalışmalarının en geç Nisan ayının sonunda bitirileceği bildirildi. Binanın restorasyonunda Dolmabahçe sarayında kullanılan bazı malzemelerin de benzerlerinin kullanıldığı kaydedildi.
Restorasyon çalışmasını yürüten yüklenici firmanın sahiplerinden İnşaat Mühendisi Zihni Kilit, çalışmalarda yaşanan gecikmenin, belirlenen projede yapılan revizyonlardan kaynaklandığını kaydetti. Binanın geçmişin zarafeti, geleceğin teknolojisi ve konforu ile aslına uygun olarak restorasyonunun yapıldığını kaydeden Kilit, yapım projesinde binanın aslına uygun olarak dizayn edilmesi için 6 defa değişiklik yapıldığını söyledi. Projede en son yapılan revizyonların Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan Kasım 2013'de olurunun alındığını ve bu yüzden binanın tamamlanmasında süre uzaması olduğuna dikkat çeken Kilit, "Biz bu binanın ihalesine girmek için teklif vermedik, aksine bize teklif geldi. Çünkü bundan önce bu tür binalarda bir çok restorasyon yapmıştık. Mesela Antalya Valiliği'nin mevcut binasının restorasyonunu bizler yaptık. İhaleyi almak için piyasa şartlarından yüzde 23 daha düşük fiyat verdik. Çünkü biz bu işten herhangi bir kar amacı gütmüyoruz. Projenin bitiş tarihi ile gecikmenin binanın durumu nedeniyle yapılan proje revizyonlarından kaynaklandı. Binada kullandığımız çelik konstrüksiyon, güçlendirmeler ve yeniden kazılan radyan temelle binayı büyük bir deprem dayanıklı hale getirerek, yeniden restore ettik. İnşallah projeyi 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı'nda tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.
"CUMHURİYETİN KAZANILDIĞI TOPRAKLARA YAKIŞIR BİR BİNA RESTORE EDECEĞİZ"
Binanın 1938 yıllarında Almanlar tarafından Türkiye'de çok az kullanılan bir teknik olan yığma-betonarme teknikle yapıldığını söyleyen Kilit, bu yüzden restorasyonun binanın dokusuna uygun olarak yapıldığını dile getirdi. Restorasyonda kullanılacak bir çok malzemenin aslına uygun olarak yeniden imal edildiğini söyleyen Kilit, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"En basitinden binanın pencerelerinin yeniden yapımı sadece 6 ay sürdü. Pencerelerdeki kilitler Dolmabahçe sarayındakilerin aynısı olarak tasarlandı. Koruma Kurulu her deşiklikle ilgili, 'Bizden haber bekleyin. Onaysız bir şey yapmayın. Onaylamazsak yıkmak zorunda kalırsınız' dedi. Bazen tek bir onay 3-4 ay sürüyor. Çünkü kurul ayda bir toplanıyor ve bazen sizin talebinizi gündeme almıyor. Yani aylardır kuruldan onay beklediğimiz için bir çok şeyi tamamlamıyor, bekliyorduk. Öte yandan tarihi uygunluk açısından hiç ahşap yapılmamış yapının makam odalarını ahşaba çevirdik. Alt katlarda taş olan bazı bölümleri daha güzel görünmesi amacıyla Afyon mermeri ile döşedik. Mermer döşemelerin odalara göre taksimi değişti. Vali ve vali yardımcılarının makam odalarının tarihi bir görünüme daha uygun olması için hem zeminini hem de tavanını ahşap yaptık. Afyonkarahisar Valiliği'ni, Antalya Valiliği'nden daha görkemli olacak, çok itinayla birinci sınıf bir işçilikle yapıyoruz. Burayı Afyonkarahisar'a yakışır, Türkiye'de yolların kesişme noktasının hak ettiği, 'Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar' tanımını gösterecek, o tarihi ve devlet görkemini yansıtacak bir bina restore etmek için çalışıyoruz."
Star Gündem