30 / 04 / 2024

Afyonlu mermerciler ihracat rakamlarını 200 milyon dolara çıkardı!

Afyonlu mermerciler ihracat rakamlarını 200 milyon dolara çıkardı!

Afyonkarahisarlı mermerciler, 10 yıl içerisinde ihracat rakamlarını 3 katına çıkardı. Geçen yıl 200 milyon liraya yakın ihracat gerçekleştiren mermerciler en fazla ihracatı 70 milyon lirayla Irak’a yaptı...




Afyonkarahisarlı mermerciler, 10 yıl içerisinde ihracat rakamlarını 3 katına çıkardı. Geçen yıl 200 milyon liraya yakın ihracat gerçekleştiren mermerciler en fazla ihracatı 70 milyon lirayla Irak’a yaptı. Çin, Hindistan, ABD ve Fransaya’da önemli miktarda ihracat oldu. 


Afyonkarahisar’da sektörün köklü firmalarından Alimoğlu Mermer sahibi İbrahim Alimoğlu, bugün ilin en büyük ihracat yaptığı ülkelerin başında Irak’ın geldiğini söyledi. Alimoğlu, “Yarın mutlaka yeni ülkeler çıkacaktır. Çünkü dünyada gelişmeye aç birçok ülke var. Afyon’da da bu açlığı değerlendirecek yüzlerce mermerci... Hepimiz hazırız. Yeter ki gereken destek verilsin. Bu bağlamda son on yıldaki ihracat artışımız bu konuda mermercilerin sürekli bir arayış içinde olduklarının göstergesidir.” dedi.


“Şehrimizin lokomotifiydik şimdi hızlı treni olduk” diyen Alimoğlu, 2003-2013 yılları arasında ihracatı 3 katına çıkarttıklarını ve Afyonkarahisar için sadece mermerden 200 milyon dolar rakamlarına yaklaştıklarını kaydetti. Afyonkarahisar’ın artık şu anda kendisi gibi mermer şehri olmuş Denizli, Burdur, Isparta gibi şehirlerin aksine bu işte miladı çok daha uzun bir şehir olduğunu anlattı. Alimoğlu, şunları söyledi: “Diğerlerinin 15-20 yıl olduğu bu sektörde biz 60-70 yılları çoktan geçtik. Şöyle bir geriye dönüp baktığımda aklımın erdiği 40 yılı görüyorum ve nereden nereye demekten kendimi alamıyorum. Herhalde eski mermercilerin en büyük ortak yönü bugünlerin kıymetini biliyor olmaları olsa gerek. Afyonkarahisar’ın tartışmasız lider sektörüyüz. Fabrikalarımızla, ocaklarımızla, kasacılarımızla, nakliyecilerimizle, sarf malzemecilerimiz ve ismini sayamadığım birçok arkadaşımızla binlerce kişilik bir takımız. Tüm şehrin ekonomisini elimizde tutuyoruz.”


Afyonkarahisar’da yumurta, turizm sektörünün de ciddi ilerleme kaydettiğini belirten Alimoğlu, son 10 yılda ülkedeki ciddi bir inşaat patlaması olduğunu, bunun en yakın örneğinin Afyonkarahisar olduğunu, mermercilerin canla başla çalıştığını dile getirdi.


“SEKTÖR KENDİNİ İYİ ANLATAMIYOR”


Alimoğlu, hızla artan kapasite ve üretim miktarları karşısında kalifiyeli eleman sıkıntısının yaşandığını, bugün 4 bine yakın elemana ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Alimoğlu, şunları ekledi: “Şunu tabi ki kabul ediyorum; yaptığımız iş kolay değil, ne bizler için ne de çalışanlarımız için. İş arayanların öncelikli tercihlerinden değiliz. Aslında olmak istiyoruz, tek tek tüm işverenlerle bir söyleşi yapsanız tüm arkadaşlarımız çalışanları için en iyisini ister. Onlar için yaşam şartlarını yükseltebilmemiz bizi onlardan daha çok mutlu eder. Biz de isteriz şimdikinden daha yüksek maaşlar verelim, biz de isteriz. Ancak ne yazık ki onların da imkanları sınırlı kalıyor.”


Öncü Gazetesi


Geri Dön