30 / 04 / 2024

Afyonlu mermerciler ihracat rakamlarını 200 milyon dolara çıkardı!

Afyonlu mermerciler ihracat rakamlarını 200 milyon dolara çıkardı!

Afyonkarahisarlı mermerciler, 10 yıl içerisinde ihracat rakamlarını 3 katına çıkardı. Geçen yıl 200 milyon liraya yakın ihracat gerçekleştiren mermerciler en fazla ihracatı 70 milyon lirayla Irak'a yaptı...



Afyonkarahisarlı mermerciler, 10 yıl içerisinde ihracat rakamlarını 3 katına çıkardı. Geçen yıl 200 milyon liraya yakın ihracat gerçekleştiren mermerciler en fazla ihracatı 70 milyon lirayla Irak'a yaptı. 


ÇİN, Hindistan,  ABD ve Fransa'yada önemli miktarda ihracat oldu. Afyonkarahisar da sektörün koklu firmalarından Alımoğlu Mermer sahibi İbrahim Alimoglu. bugün ilin en buyuk ihracat yaptığı ülkelerin başında Irak'ın geldiğini söyledi Alımoğlu. "Yarın mutlaka yeni ülkeler çıkacaktır Çunkû dünyada gelişmeye aç birçok ülke var. 


Afyon'da da bu açlığı değerlendirecek yüzlerce mermerci... Hepimiz hazırız. Yeter ki gereken destek verilsin. Bu bağlamda son on yıldaki ihracat artışımız bu konuda mermercilerin sürekli bir arayış içinde olduklarının göstergesidir dedi. 

"Şehrimizin lokomotifiydik şimdi hızlı treni olduk" diyen Alımoğlu. 2003-2013 yıllan arasında ihracatı 3 katına çıkarttıklarını ve Afyonkarahisar için sadece mermerden 200 milyon dolar rakamlarına yaklaştıklarını kaydetti. 


Afyonkarahısar'ın artık şu anda kendisi gibi mermer şehri olmuş Denizli. Burdur. İsparta gibi şehirlerin aksine bu işte miladı çok daha uzun bir şehir olduğunu anlattı Alimoğlu. şunları söyledi. "Diğerlerinin 15-20 yıl olduğu bu sektörde biz 60-70 yılları çoktan geçtik Şöyle bir geriye donup baktığımda aklımın erdiği 40 yılı gorûyocum ve nereden nereye demekten kendimi alamıyorum. 


Herhalde eski mermercilerin en büyük ortak yonu bugünlerin kıymetini biliyor olmaları olsa gerek. Afyonkarahisar ın tartışmasız lider sektörüyüz. Fabrikalarımızla. ocaklarımızla, kasacılarımızla. nakliyecilerimizle, sarf malzemecılerimız ve ismini sayamadığım birçok arkadaşımızla binlerce kişilik bir takımız îum şehrin ekonomisini elimizde tutuyoruz." Afyonkarahisar'da yumurta, turizm sektörünün de ciddi ilerleme kaydettiğim belirten Alimoğlu. son 10 yılda ülkedeki ciddi bir inşaat patlaması olduğunu. bunun en yakın örneğinin Afyonkarahisar olduğunu, mermercilerin canla başla çalıştığını dile getirdi. 


-SEKTÖR KENDİNİ İYİ ANLATAMIYOR 


Alimoğlu. hızla artan kapasite ve üretim miktarları karşısında kalifıyeli eleman sıkıntısının yaşandığını, buğun 4 bine yakın elemana ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Alimoğlu. şunları ekledi: "Şunu tabı kı kabul ediyorum; yaptığımız ış kolay değil, ne bizler için ne de çalışanlarımız ıçm. İş arayanların öncelikli tercihlerinden değiliz. Aslında olmak istiyoruz, tek tek tum işverenlerle bir söyleşi yapsanız tüm arkadaşlarımız çalışanları için en iyisini ister. 


Ayrıntılı Haber


Geri Dön