Kira

Ağustos'ta kiralara ne kadar zam gelecek? Ev sahipleri ve kiracılar için kritik tarih şu an açıklandı!

Temmuz ayının son günlerine gelinmesiyle beraber, şimdi yeni kira zamlarının ne kadar olacağı merak konusu oldu. Yeni kira zamları 5 Ağustos'ta belli olacak. İşte ayrıntılar...

2022 yılının Haziran ayında, konut kiralarında yaşanan fahiş artışların engellenmesi amacıyla yüzde 25 zam sınırı uygulamaya alınmıştı. Fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için uygulanan yüzde 25 zam sınırı, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların katlanarak artmasına neden oldu. Sorunlar hala çözüm bekliyor. 

Bu kapsamda ev sahipleri hem kiracılarını tahliye edememekten, mahkeme süreçlerinin uzunluğundan hem de evlerinin rayiç bedellerden çok düşük rakamlara kirada olmasından şikayetçi oluyor. 

Kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla kaldırıldı. Haziran ayının enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yapılan kira zamları TÜFE yıllık ortalaması olan yüzde 65,07 oranında belirlenmeye başlandı. 

Temmuz ayının son günlerine gelinmesiyle beraber, şimdi yeni kira zamlarının ne kadar olacağı merak konusu oldu. 

Ağustos ayının gelmesi ile birlikte evi ya da işyeri kirada olup bu ay içerisinde sözleşmesi yenilenen kişiler uygulanacak yeni kira artış orannını araştırıyor. Ağustos ayında da nflasyonda 12 aylık ortalama baz alınarak kiraya zam uygulanacak. 

Sözleşmesi Ağustos'ta yenilenen hem ev sahipleri hem de kiracılar, kirasına ne kadar zam geleceğini merakla araştırıyor. 

Buna karşın 1 Ocak-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 zam sınırı geçerli olmaya devam edecek. Bu sözleşmeler gelecek yıl yenilendiğinde, kira zammında TÜFE baz alınacak. 

Diğer taraftan da iş yeri kiralarında da mevcut TÜFE ortalaması kadar artış oranına göre zam uygulaması sürüyor. 

TÜİK tarafından açıklanacak olan Temmuz 2024'e ilişkin enflasyon oranlarının ardından, kira artış oranı da belli olacak. TÜİK tarafından Temmuz 2024 enflasyon oranlarının 5 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor. 

TEMMUZ 2024 KİRA ARTIŞ HESAPLAMASI ÖRNEĞİ:

Zamsız kira bedeli: 10.000 Türk Lirası

Kira zam oranı: yüzde 65.07

Kira zam bedeli: 6.507 Türk Lirası

Zamlı kira bedeli: 16.507 Türk Lirası

CHP'li Ulaş Karasu: 'THY'nin Kanal İstanbul güzergahında yatırımı var mı?'

Bursa'da kentsel dönüşüm ivedilikle yapılmalı! Zemin sorunu depremde yüzde 70 yıkılmaya neden olur!

Altın alalım mı, bekleyelim mi? İslam Memiş yarını işaret etti, son gün dedi! Yatırımcılar acil baksın!