17 / 05 / 2024

AHBAP'a yapılan bağışlarla ilgili önemli detay

AHBAP'a yapılan bağışlarla ilgili önemli detay

Yurtiçi ve yurtdışından yardımseverlerin bağış yaptığı AHBAP derneğine yapılan yardımlarla ilgili önemli bir detayı Vergi Uzmanı Murat Batı dile getirdi.



Deprem bölgesine bağış yapmak isteyenlerin birinci tercihlerinden olan AHBAP derneğine yapılacak bağışların vergiden düşülüp düşülmeyeceği sorusunun kendisine sıkça sorulduğunu ifade eden Batı, Yeşilay ve Kızılay'a yapılan nakdi bağışların tamamının indirim konusu yapıldığını AFAD yapılan bağışın da yine aynı şekilde indirim konusu olurken AHBAP'ın kamuya yararlı dernek statüsünde olmadığı için yapılan bağışların vergiden indiriminin şu an için mümkün olmadığını kaydetti.

BAZI VAKIF VE DERNEKLERDE YÜZDE 5 SINIRI

Bazı vakıf ve derneklere yapılan bağışların ise yüzde 5'lik sınıra tabi olduğunu belirten Batı, bu sınırın yapılacak bağışın yüzde5'ini değil o yıl beyan edilecek verginin yüzde5'ini ifade ettiğini söyledi.

Bunun yanında kamu yararına çalışan dernekler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağışların vergiden düşürülebildiğine işaret eden Batı, aralarında Yeni Dünya Vakfı, Türkiye İlmi İçtimai Hizmetler Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (Türgev), Türkiye Gençlik Vakfı (Tügva), Türkiye Diyanet Vakfı, Türk Dünyası Vakfı, Şefkat Vakfı, Albayrak Vakfı, İlim Yayma Vakfı, Ensar Vakfı'nın bulunduğu 313 vakfın Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar olduğunu kaydetti.

KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEKLER

Sultanahmet Camii Koruma Derneği, Önder İmam Hatipliler Derneği, Mülkiyeliler Birliği Derneği, Hayırlı İşler Yaptırma ve Devam Ettirme Derneği, İlim Yayma Cemiyeti, Hacıbektaş Veli Kültür Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Pelikan Grubu olarak bilinen Boğaziçi Küresel İlişkiler Derneği gibi toplamda 355 derneğin de kamu yararına çalışan dernekler olarak bağış alabildiklerine işaret eden Batı, bu durumun eşitlik ilkesi açısından sorun yarattığını kaydetti.

AHBAP İLE İLGİLİ EKSİKLİK GİDERİLSİN

Bu günlerde canla başla depremzedelerin eksiklerini tamamlamaya çalışan AHBAP'a yapılan bağışların gider olarak yazılamadığına dikkat çeken Batı, bu eksikliğin giderilmesi ve eşitlik ilkesindeki haksızlığın son bulması gerektiğini kaydetti. Batı, "Buraya yapılan bağışların da gider yazılabilmesi eşitlik ve adalet ilkeleri gereğidir. Cumhurbaşkanı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bu konuya kayıtsız kalmayacağını ve toplumsal yarar sağlama kriterini üst seviyede sağlayan Ahbap Derneğine ve Derneğe yapılacak bağışları da dikkate alarak diğer emsal derneklerle aynı kolaylığı sunacağından eminim" ifadesini kullandı.


Geri Dön