Ahmet Büyükduman: Yeni KDV uygulaması vergi kaybını engelleyecek!
Konut alım satımlarında yeni KDV uygulamasına yönelik gelişmeler, hem inşaat sektörünü hem de alıcıları tedirgin ediyor
Bugüne kadar konutun büyüklüğü ile bağlantılı olan KDV oranı, yeni düzenlemeyle birlikte inşaatın yapıldığı arsa ve konutun vergi değeri üzerine belirlenecek. İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, “Arsa rayiçlerine dayalı bir yaklaşım vergi kaybını engelleyeceği gibi vergi adaletini de sağlayacaktır” şeklinde konuşarak yeni uygulamanın avantajlı olacağını vurguluyor.
Konut alım satımlarında bugüne kadar 150 metrekare altı konutlarda %1, 150 metrekare üstü konutlarda %18 olarak uygulanan KDV oranı, yeni düzenlemeyle birlikte yerini inşaatın yapıldığı arsa veya konutun vergi değerine bırakıyor. İnşaat sektörü oyuncuları KDV düzenlemesi ile ilgili olarak, 'Olumlu yönleri olduğu kadar sıkıntıları da var” derken İGD Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman “Arsa rayiçlerine dayalı bir yaklaşım, vergi kaybını engelleyeceği gibi vergi adaletini de sağlayacaktır” görüşünü savunuyor.
KDV’de 150 metrekare sınırı, küçük konut yapımını teşvik ediyor.
Maliye Bakanlığı’nın yeni düzenlemeyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini ve arsa rayiç değerini dikkate alan bir yaklaşımın benimsendiği belirten Ahmet Büyükduman, eski sistemdeki büyüklüğe dayalı yaklaşım nedeniyle neredeyse tüm konutların 150 metrekare altında yapıldığını, 150 metrekareden büyük konut ihtiyacının ise birden çok tapudan oluşan bağımsız bölümler birleştirilerek karşılandığını ve yüzde 18 KDV oranının yalnızca kağıt üzerinde kaldığını söyledi. Bu nedenle vergi adaletinin sağlanamadığının altını çizen Ahmet Büyükduman, “KDV’de 150 metrekare sınırı, küçük konut yapımını teşvik ediyor. Yine de sistemin 50 metrekareye kadar konutlar için %1, 50-100 metrekare konutlar için %8 ve 150 metrekare üzeri konutlar için %18 olarak uygulanabileceğini düşünüyorum” dedi.
Vergi değeri önem kazanacak
Büyükduman yeni sistemde ise arsa veya konutun vergi değerinin esas alınacağını, bu durumda “vergi değeri” kavramının önem kazanacağını belirterek şöyle devam etti: “Arsa vergi değerini belediyeler belirliyorlar ve uygulamada arsanın vergi değeri ile piyasa rayiç değeri birbirinden farklılaşıyor. Diğer taraftan konutun değeri esas alınacaksa, bu defa da gerçek alışveriş tutarının faturaya yansıtılmaması gibi bir durumla karşılaşılması çok muhtemel olacak. Bu durumda gayrimenkulün vergi değerini belirleyecek bağımsız kurumların yapılanmasına ihtiyaç duyulacak.”