04 / 05 / 2024

Konut metrekare KDV

Konut metrekare KDV

Konut alım satımlarında yeni KDV uygulamasına yönelik gelişmeler, hem inşaat sektörünü hem de alıcıları tedirgin ediyor

Eylül 2021'de İstanbul'da konut metrekare fiyatı 15 gram altına denkti! Şu an 22,4 gram altın oldu!

Konut fiyatlarındaki son dakika gelişmeleri merak ediliyor. Yatırımcılar ve ev alacaklar fiyatların düşüp düşmeyeceğini araştırıyor. Peki konut fiyatları dolar ve altın bazında ne durumda? 

Ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin TL , konut yatırımının geri dönüş süresi 15 yıl oldu!

Endeksa verilerine göre,  Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 25 bin 111 TL, ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi ise 15 yıl oldu.

TOKİ mağdurları Meclis'te! Dursun Ataş: TOKİ 100 bin sosyal konut projesinde KDV yüzde 1'e düşürülmeli!

TOKİ 100 bin sosyal konut mağdurları son zamanlarda gündemden düşmüyor. Şimdi de İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, konuyu Meclis gündemine taşıdı. İşte Dursun Ataş'ın o açıklaması...

Kira artış hızı aralıkta geriledi! Ortalama kira 14 bin 472 TL oldu!

Endeksa verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla Türkiye’de ortalama konut kira fiyatı 14 bin 472 TL, ortalama konut metrekare kira fiyatı ise 128 TL oldu.

Rusya'da sosyal konutların metrekare fiyatı yüzde 4 arttı!

Rusya İnşaat Bakanlığı’nın, sosyal yardım kapsamındaki konut alımları için belirlediği standart konut metrekare fiyatı 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 4 arttı.

Konut satışlarındaki düşüş, inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi!

2024 yılına sayılı günler kala, Türkiye genelinde güncel konut metrekare satış fiyatı 23 bin 546, ortalama konut fiyatı ise 3 milyon 60 bin 980 TL olarak belirlendi. Konut fiyatlarının artması satışları düşürdü. Satışların düşmesi ise inşaar sektörünü etkiledi.

Bodrum'da konut metrekare birim fiyatları 25 bin ile 370 bin TL arasında değişiyor!

Bodrum'un lüks semtlerinde konut metrekare birim fiyatları 25 bin ile 370 bin TL arasında değişiyor.

Türkiye'de ortalama konut fiyatı 2 Milyon 994 bin TL oldu! En çok değerlenen iller tek tek açıklandı!

Endeksa’nın verilerine göre Türkiye'de Eylül itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 109 olurken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 23 bin 31 TL, ortalama konut fiyatı ise 2 milyon 994 bin 30 TL oldu.

Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 2 milyon 539 bin 680 TL oldu! 

Endeksa tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 19 bin 653 lira, ortalama konut fiyatı 2 milyon 539 bin 680 lira ve konut yatırımının geri dönüş süresi 16 yıl oldu.

Konut metrekare fiyatları bir senede yüzde 89.1 yükseldi: 10 bin 891 TL olan metrekare fiyatı 20 bin 596 TL oldu!

Ev alacak vatandaşlar sık sık konut fiyatlarındaki son durumu merak ederken, BETAM'ın açıkladığı rapor konut fiyatlarındaki artışı gözler önüne serdi. Peki hangi iller artışta zirvede?  

Kiralık ev fiyatları Mayıs'ta yüzde 101 yükseldi: Ortalama kiralık konut metrekare fiyatı 113,2 TL oldu!

BETAM'ın araştırmasına göre, ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki senelik yükseliş oranı Mayıs 2023'te yüzde 101 oldu. En fazla yükseliş görülen il ise yüzde 288 ile Trabzon oldu. İşte o rakamlar...

O ilin konutta gözde ilçeleri tek tek açıklandı! Metrekare fiyatları 7 bin TL'den başlıyor! 

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Lisanslı Değerleme Uzmanı İbrahim Ceylan, Erzurum konut sektörü ile iligli değerlendirmelerde bulundu. Erzurum'un en çok tercih edilen bölgeleri ve konut metrekare fiyatları tek tek açıklandı. 

DASK başvurusu yapacaklar dikkat! Tazminat miktarı ne kadar olacak?

Deprem bölgesindeki vatandaşlar, hasar gören veya yıkılan evlerin tazminat ödeme sürecini araştırıyor. Konut metrekare bedeli bu yıl için betonarme yapıda 3 bin 16 TL, diğer yapılarda 2 bin 80 TL oldu. Alınacak tazminat miktarı da netleşti.

Konut metrekare KDV Haberi

Konut metrekare KDV

Bugüne kadar konutun büyüklüğü ile bağlantılı olan KDV oranı, yeni düzenlemeyle birlikte inşaatın yapıldığı arsa ve konutun vergi değeri üzerine belirlenecek. İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, “Arsa rayiçlerine dayalı bir yaklaşım  vergi kaybını engelleyeceği gibi vergi adaletini de sağlayacaktır” şeklinde konuşarak yeni uygulamanın avantajlı olacağını vurguluyor. 


Konut alım satımlarında bugüne kadar 150 metrekare altı konutlarda %1, 150 metrekare üstü konutlarda %18 olarak uygulanan KDV oranı, yeni düzenlemeyle birlikte yerini inşaatın yapıldığı arsa veya konutun vergi değerine bırakıyor. İnşaat sektörü oyuncuları KDV düzenlemesi ile ilgili olarak, 'Olumlu yönleri olduğu kadar sıkıntıları da var” derken İGD Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman “Arsa rayiçlerine dayalı bir yaklaşım, vergi kaybını engelleyeceği gibi vergi adaletini de sağlayacaktır” görüşünü savunuyor.  


KDV’de 150 metrekare sınırı, küçük konut yapımını teşvik ediyor.


Maliye...