06 / 11 / 2024

Ahmet Çakır: Malatya şehir merkezine dönüşüm uygulayacağız!

 Ahmet Çakır: Malatya şehir merkezine dönüşüm uygulayacağız!

Malatya Aktif İşadamları Derneği'nin düzenlediği 'Cumartesi Kahvaltısı'na konuk olan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Kentsel Dönüşüm Projesi'ne Malatya şehir merkezindeki caddeleri de katmak istediklerini söyledi...




Malatya Aktif İşadamları Derneği'nin düzenlediği 'Cumartesi Kahvaltısı'na konuk olan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Biz Malatya'nın gelişimi adına halkın isteklerinin ipuçlarını sivil toplum örgütlerinden alarak hedefimizi belirliyoruz. Bu açıdan sivil toplum örgütleriyle istişarelere hep önem verdik" dedi. 


Büyükşehirle birlikte farklı bir yapılanmaya gidildiğini ve yerel yönetimlerin güçleneceğini belirten Çakır, "Kurulmuş belde belediyeleri vardı, tek amacı genel merkezden bir bütçe gelecek onu kendi personeline yetiştirmeye çalışıyor. Bu yasa çıktı diye Malatya kendiliğinden gelişecek diye bir hali yok. Siz eğer yasanın getirmiş olduğu fırsatları çok iyi değerlendirir, planlamayla hedeflerini iyi kor, sorunun önceliklerini iyi belirlerseniz, Malatya'nın gelişmesi için büyük bir fırsat olur" ifadelerini kaydetti. 


İmar konuları hakkında ve çalışmaları hakkında da konuşan Çakır, şunları söyledi: 


"Malatya kendi içerisinde bir çıkmaz içerisindeydi, sağlıksız bir planlama vardı. Malatya'nın imarı 1986'larda tamamlanmış, 1986'da Yakınca'nın imarı yapılmış, şehirle bütünleşen bir plan değil, başlı başına ayrı bir plan. 

O plan yapıldığı zaman Malatya bir bütün olarak ele alınamamış. 

Arada Bostanbaşı var, farklı bölgeler var. Üniversiteyle Beylerderesi arasında 12 tane belediye var, bu yapıdan hiç kimsenin sağlıklı bir şehir çıkarma şansı yok. Biz bunun farkında olduğumuz için ilk geldiğimizde 1/25 bin ölçekli şehir planı yaptık. Şu anda 13 ilçe 40 belediye var, birkaçının itfaiye aracı gerisinin ki yok, şimdi acilen 25 tane itfaiye aracı lazım. Bunları planlamak lazım, bu noktada belediyeyi hazır hale getirdik. 


Çakır, kentsel dönüşüm konusunda ise şunları kaydetti: 


"Şoför okulu arazisinin tamamını istedik, diğer alanları da istedik, onun karşılığında 20 bin metrekarelik alanı yapabileceğimizi söyledik. Netice itibariyle süreç devam ediyor. Kentsel Dönüşüm Mastır Planı'nda 25 bölge kabul edildi. Birinci, Şehit Fevzi Mahallesi diğeri de afet evlerinin olduğu nokta... Ama böyle bölge kentsel dönüşüm yapılması sağlıklı ve bütün bir şehir oluşturmada sıkıntıya neden olur. Bunu Tecde, Beydağı, Yeşiltepe, Yıldıztepe ve Çevreyolu'nun altındaki bütün mahalleleri kapsayan son aşamada da merkezde kalmış olan Fuzuli, Sıtmapınarı ve Emeksiz bölgelerinin de aslında kentsel dönüşüme tabi tutulması. Kentsel dönüşüm aslında sadece tek katlı çarpık yapılaşmanın olduğu yerler değil bir de riskli görünen bölgelerin de bir mastır planı çerçevesinde planlanarak 8 kademeli projenin birer parçası olarak düşünmek gerekiyor. Bu açıdan mastır planı çıkarılmalı. Âltay Kışlası'nın da bu anlamda bize devrini istedik. Kentsel dönüşümün gerçekleşmesi için elimizdeki en önemli güç Altay Kışlası'nın belediyeye devridir. Altay Kışlası'nın devrini sağlamadan kentsel dönüşüm yine yapılabilir ama çok uzun sürer. Bu işler milyar doları gerektiren bir iş. 



Adana İlk Haber


Geri Dön